119.000 tegels in Nijmegen maakten plaats voor groen

Operatie Steenbreek Nijmegen behaalde  ook het tweede campagnejaar haar doelstelling: er zijn 119.000 tegels verwijderd uit de openbare ruimte, schoolpleinen en particuliere tuinen. Onder het motto ‘Stenen eruit, Groen erin!’, werkt De Bastei met haar campagne Operatie Steenbreek aan het groener maken van de stad.

Op 19 maart 2019 ging Operatie Steenbreek voor dit jaar van start; met de ontstenings- en vergroeningsactie op schoolplein de Luithorst in Lindenholt. Die actie zette meteen zoden aan de dijk: 8000 tegels maakten plaats voor 1500 bomen en struiken. Een paar dagen later was alweer de volgende actie: de opening van het vernieuwde en groene Daniëlsplein waar maar liefst 22.000 tegels plaatsmaakten voor groen. Operatie Steenbreek was aanwezig met plantjes om inwoners te stimuleren ook in hun eigen tuin aan de slag te gaan. De ambitie om 100.000 tegels uit de grond te halen werd ook dit jaar gehaald. De teller stond per 15 december op bijna 119.000 stenen, waarvan ruim 29.000 bij particulieren.

Gratis tuintegels ophalen, tuinadvies, Pijpenkappuh
In samenwerking met zorgboerderij Onder de Bomen werden opnieuw tuintegels bij particulieren opgehaald. 73 huishoudens maakten hiervan gebruik. Om het ontstenen van tuinen te stimuleren konden 25 huishoudens gratis tuinadvies krijgen van een professionele tuinontwerper. 23 tuinen werden aan de hand van dit advies omgetoverd in een sfeervolle groene tuin. In Neerbosch-Oost zijn met behulp van de actie Pijpenkappuh 23 regenpijpen afgekoppeld. Een mooi pilotproject van Operatie Steenbreek.

De wijken in
Het campagneteam was bij verschillende wijkactiviteiten aanwezig om het verhaal te vertellen achter de campagne en om plantjes of bloembolletjes uit te delen. De ene keer werd met enthousiasme gereageerd en kenden de mensen de campagne. In andere wijken had het verhaal over nut, noodzaak en plezier van een groene stad wat meer toelichting nodig. Juist met de hoge temperaturen van afgelopen zomer is groen in de wijk belangrijk: bomen werken als gratis airco’s en dat is wel zo aangenaam. Uit het stadspanelonderzoek blijkt dat 73% van de stadspanelleden de campagne kennen.

Grote én kleine acties
De kracht van Operatie Steenbreek is het communiceren over grote én kleine (vergroenings- en afkoppel)acties die plaatsvinden. Of het nu gaat om de 23.000 tegels die zijn verwijderd om het Maasplein te vergroenen of om de 67 tegels die in de Pijkestraat zijn weggehaald om geveltuintjes aan te leggen: het campagneteam omarmt het allemaal. Juist de kleine acties komen dikwijls voort uit initiatieven van bewoners zelf en dat is goed – en hopelijk inspirerend – om te laten zien. Zo kan iedereen bijdragen aan een groene stad.

Op naar 2020
In 2020 gaat Operatie Steenbreek Nijmegen verder met ‘stenen breken’. De ambitie is om opnieuw 100.000 tegels te verwijderen waarvan minimaal 15.000 tegels bij particulieren. Het gratis tuinadvies wordt in 2020 voortgezet. En Onder de Bomen haalt ook in 2020 gratis tuintegels op bij bewoners. De actie Pijpenkappuh wordt in 2020 herhaald. Nieuw in 2020 is de actie ‘Bomen met je buren’. Wanneer mensen in hun buurt bomen willen planten, dan faciliteert de gemeente dat. Houd de website www.steenbreeknijmegen.nl in de gaten voor meer informatie.