19 juni: Rotterdam decor van nieuwe Klimaatmars
Temperaturen van 30 of zelfs 40 graden boven normaal op de Noordpool en de Zuidpool. Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terwijl daar een oorlog mee gefinancierd wordt. De klimaatcrisis is hier en nu. Hoe vaak moeten wetenschappers nog alarm slaan? Hoeveel waarschuwingen van het klimaatpanel van de VN hebben we nog nodig? De oorlog in Oekraïne is een wake-up-call voor ons systeem. Dit is de kans om het verbruik van fossiel af te bouwen en huizen te isoleren en energie te besparen, zodat we verduurzamen en op die manier de mensen steunen bij het betalen van hun energierekening. Het is tijd om in actie te komen voor het klimaat: geen woorden maar daden. Daarom organiseert de Klimaatcrisis Coalitie een Klimaatmars op zondag 19 juni in Rotterdam.
De Klimaatmars in Rotterdam is een vervolg op de Klimaatmars van november vorig jaar waar 40.000 mensen in Amsterdam de straat op gingen om beter klimaatbeleid te eisen. Ook organiseerde de Klimaatcrisis Coalitie in maart 2021 het Klimaatalarm in meer dan 40 steden door heel Nederland. Nu is Rotterdam het decor van een nieuwe klimaatdemonstratie. De stad met de grootste olie- en kolenhaven van Europa. Rotterdammer Vatan Hüzeir van Fossielvrij NL legt uit: “In de haven van Rotterdam komen iedere dag ladingen binnen met grote impact op de natuur en op onze toekomst. Tankers vol kolen en olie uit bijvoorbeeld Rusland, maar ook soja en palmolie. Daarom gaan we de straat op. We willen een rechtvaardige toekomst, met meer schone lucht, goed geïsoleerde huizen en zekere banen. We eisen dat alles op alles wordt gezet om de klimaatcrisis aan te pakken.”
Sinds de vorige klimaatacties is er een nieuw kabinet met een klimaatfonds, maar zonder rechtvaardige plannen. Kolencentrales blijven open en deadlines uit de klimaatzaak van Urgenda worden niet gehaald. Nederland staat stil. Ook op de klimaattop in Glasgow werd er internationaal geen doorbraak gerealiseerd. Terwijl de klimaatcrisis aan de orde van de dag is met overstromingen, bosbranden en hongersnoden. “Fossiele brandstoffen zijn de aanjager van de klimaatcrisis, maar ook van oorlog, conflict en vervuiling. Door een kapot systeem lijken we als samenleving vast te zitten aan fossiele brandstoffen. En zo betalen we mee aan de gruwelijke oorlog van Poetin. Mooie doelstellingen van de overheid zijn niet genoeg, er is actie nodig. Daarom gaan we de straat op. In Rotterdam en vragen we de overheid om door te pakken voor een veilige wereld”, aldus Faiza Oulahsen van Greenpeace, namens de Klimaatcrisis Coalitie.
Organisatie
De Klimaatmars zal zondag 19 juni om 13:00 uur starten en eindigen op het plein de Binnenrotte voor de Markthal Rotterdam. De route van de mars zal zo snel mogelijk bekendgemaakt worden. De Klimaatcrisis Coalitie is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, The Transnational Institute (TNI), Code Rood en DeGoedeZaak en wordt gesteund door meer dan honderd andere maatschappelijke organisaties, zoals door Stichting Steenbreek.