2.000 bezoekers voor Groenmarkt Hengelo

Hengelose tuinen een stuk groener maken. Dat was het doel van gemeente Hengelo, groenpartners en ondernemers die op 18 mei 2019 gezamenlijk de Groenmarkt in Hengelo hebben georganiseerd. Op de Groenmarkt kon informatie en inspiratie worden gevonden om de tuin te vergroenen.

De Groenmarkt werd bezocht door zo’n 2.000 bezoekers.

Stichting Steenbreek
Steeds meer mensen kiezen voor het bestraten van een groot deel van hun voor- of achtertuin. Natuurlijk is dat makkelijk in het onderhoud, maar op deze manier kan steeds minder regenwater in de bodem zakken. Met als gevolg overlopende rioleringen, meer water op straat en in het ergste geval ook water in de woning. Vandaar dat Hengelo is aangesloten bij de landelijke publiekscampagne van de Stichting Steenbreek. Doel van de campagne is om verstening van de tuinen tegen te gaan en bewoners bewust te maken van de voordelen van een groene tuin. Zo zorgt een groene tuin voor een betere waterafvoer bij heftige regenbuien. Het water kan gewoon de grond in. Een tuin met veel groen zorgt bovendien voor meer biodiversiteit in de stad. Want bijen, vlinders en vogels zijn onmisbaar voor onze omgeving. Bovendien is een levende en groene tuin heerlijk om naar te kijken.

Tegel eruit, plantje erin
Onderdeel van de Groenmarkt van 18 mei was net als vorig jaar de actie “tegel eruit, plantje erin”. Iedereen die een tuintegel inleverde kreeg een tuinplant gratis. De actie was een samenwerking van Groei en Bloei, Fahner vaste planten kwekerij en Welkoop Hengelo. Uiteindelijk werden zo’n 70 tegels ingeleverd en ongeveer 20 staatstenen. Doel van de actie was om bewustwording te creëren bij de inwoners. Er werd dan ook niet moeilijk gedaan als er een badkamer- of keukentegel werd geruild voor een mooie plant.

Subsidie
Medewerkers van het waterschap Vechtstromen vertelden tijdens de Groenmarkt over regenwateropvang en het voorkomen van wateroverlast. Ook de gemeente Hengelo was aanwezig met informatie over afkoppelen, groene daken subsidie en over de Stichting Steenbreek.

De Groenmarkt is een samenwerking van verschillende organisaties zoals IVN Hengelo, Groei & Bloei, SWB Hengelo en de KNNV Vereniging voor Veldbiologie. De Nederlandse Bijenhouders vereniging, afdeling Hengelo vertelde meer over biodiversiteit en bood mooie bijenproducten aan.

Het waterschap had speciaal voor kinderen een watertafel ingericht. Ook de Natuur- en Milieuraad Hengelo, de Groene Loper Hengelo en Stichting Groener Hengelo waren aanwezig met informatie.