Ga je mee op excursie naar Spijk?

Donderdagmiddag 27 augustus organiseren Stichting Steenbreek, Dorpsraad Stichting Actief Spijk en gemeente Zevenaar een excursie naar Spijk. De winnaar van de Steenbreektrofee 2019. De jury was aangenaam verrast door de samenwerking van allerlei partijen en het realiseren van een aantrekkelijke dorpshart met oog voor klimaatadaptatie en veel aandacht voor biodiversiteit.

Spijk is een dorp van 650 inwoners waar de Rijn ons land binnenkomt. Het dorp ervaart de gevolgen van de bevolkingskrimp maar ook de tegenstrijdige effecten van het klimaat zoals verdroging en vernatting. Het dorp legt zich hier niet bij neer maar heeft een aanvalsplan voor de toekomst en dat werp zijn vruchten af.

Dorpshart
Getracht is om het oude, onsamenhangende centrum met veel asfalt en weinig diversiteit in groen, om te toveren tot een multifunctioneel dorpshart waarin de kwaliteiten van het omringende landschap en de geschiedenis in terug komen. Het vele asfalt is vervangen door bomen en veel(bloeiende) planten. In het dorpshart is een wadi aangelegd voor de opvang van het hemelwater van alle grote, van het riool ontkoppelde gebouwen. Het onderhoud van het dorpshart wordt verzorgd door de inwoners, wat de saamhorigheid bevordert. Ook buiten het dorpshart is het asfalt verwijderd en vervangen door straatklinkers en (bloeiende) groenstroken. Aan de dorpsgrens is een verwaarloosd stukje land veranderd in een rustpunt voor wandelaars.

De compleetheid van de aanpak en de tomeloze inzet van de dorpsgemeenschap die verantwoordelijkheid neemt voor de eigen leefomgeving en van een bedreiging een kans maakt. Daarmee werd Spijk vorig jaar de terechte winnaar van de Steenbreektrofee.

Praktische informatie
Datum: 27 augustus
Locatie: Kerk/ pastorie, Kerkstraat 32, 6917 AK Spijk.
(voldoende parkeergelegenheid)
Tijd: 12.00 tot 16.00 uur
Kosten: Gratis voor Steenbreek deelnemers. Overige geïnteresseerden € 125.
Programma en aanmelden
Download de uitnodiging