Stichting Steenbreek is een landelijke kennis- en netwerkorganisatie die ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. We werken samen met aangesloten gemeenten, provincies, waterschappen, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, kennis- en onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties.
Ook aansluiten als Steenbreker?
De soortenrijkdom van planten en dieren neemt wereldwijd af en dat heeft grote gevolgen. Met elke soort die verdwijnt, worden weer andere soorten bedreigd in hun bestaan. Hoe minder oorspronkelijke soorten, hoe onstabieler het ecosysteem, en ecosystemen zijn onmisbaar voor de mens.
Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden zoals lange periodes van droogte of enorme plensbuien. Met klimaatadaptieve maatregelen, zoals verstening vervangen door groen, zorgen we dat regenwater beter wordt opgenomen, en verminderen we zowel het hitte-eilandeffect als de overbelasting van riolen.
Door samen met bewoners te werken aan vergroeningsacties zoals het aanleggen van geveltuintjes of het beplanten van boomspiegels, wordt de samenhang in een straat of een buurt vergroot. Op deze manier wordt groen een ontmoetingsplek en een omgeving die uitdaagt om te bewegen of ontspannen.
Onderzoek wijst uit dat de natuur een positief effect heeft op onze gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress en bevordert de concentratie. Bovendien kan het gezamenlijk aan een groenproject werken (buurttuin inrichten, geveltuintjes aanleggen) een middel zijn tegen eenzaamheid.
Laatste nieuws
Doet u ook mee?
Op de kaart hiernaast is te zien welke gemeenten al actief zijn met Steenbreek om samen met inwoners en bedrijven de leefomgeving te vergroenen. Naast deze gemeenten zijn ook enkele waterschappen, provincies en woningcorporaties aangesloten bij Stichting Steenbreek. Samen met u, kunnen we de kansen en mogelijkheden benutten om de openbare ruimte verder te vergroenen.
Lees meer over wat deelname voor u kan betekenen.