Aanleg 100 nieuwe geveltuinen Gemeente Oss

Geveltuinen zorgen voor meer groen in de straten. Hiermee fleurt de buurt nog meer op, het groen zorgt voor meer frisse lucht en is erg belangrijk voor allerlei insecten en andere kleine beestjes. Ook kan hierdoor een deel van het regenwater rechtstreeks de grond in. Daarom willen de gemeente Oss en woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland dit jaar 100 nieuwe geveltuinen aanleggen in de gemeente Oss. 

Waarom 100 geveltuinen?
Waar de versteende tuin de afgelopen jaren terrein heeft gewonnen, zien we de laatste jaren dat er weer een verlangen naar meer vergroening van de leefomgeving is. Ja, betonnen/versteende straten zijn makkelijk in het onderhoud, maar zijn ook ongezellig en ongezond. De geveltuin is een makkelijke stap naar een groener, sociale, gezonde woonomgeving.

Wat zijn de voordelen van een geveltuin?

  • Geveltuinen zorgen voor een gezonder leefklimaat, een groenere straat, meer sociale interactie tussen bewoners en een prettigere omgeving voor insecten en dus vogels.
  • Het mooie aan een geveltuin is dat de beperkte ruimte in de stad optimaal wordt benut. Niet iedereen heeft ruimte voor een voortuin, maar bijna iedereen heeft ruimte voor een geveltuin.

Wat gaan we doen?
Gemeente Oss, BrabantWonen en Mooiland willen dit jaar 100 geveltuinen aanleggen. De gemeente en de woningcorporaties werken graag, samen met u, aan de groene, gezonde en sociale stad van morgen. De gemeente Oss helpt u met de aanleg voor uw geveltuin. Wij halen de tegels uit de stoep en brengen goede grond aan. Dan kan u aan de slag met het inrichten van uw geveltuin met groen. Op onze website staan de spelregels, voorwaarden en tips voor een geveltuin.

Hoe onderhoudt u een geveltuin?
Het onderhoud valt reuze mee, gemiddeld bent u er tien minuten per week aan kwijt. Houd bij de keuze van planten rekening met de beschikbare tijd die u heeft. Het leukste is om het samen met de buren de planten te verzorgen, dan kunt u elkaar aflossen tijdens vakantie en het is nog gezellig ook.

Hoe doet u mee?
Meldt u hier aan voor een geveltuin
– Wij komen dan bij u langs voor de aanleg van de geveltuin, grondwerk en wij zorgen voor een paar planten;
– U tekent een (simpele) overeenkomst, waarin we afspreken dat u zorgt voor de geveltuin;
– Het grote, groene genieten kan beginnen!

Het belang van groen
Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer. Soms enorme hoosbuien en dan weer een lange periode droogte. Heftige regenbuien kunnen tot wateroverlast leiden. Langdurige hitte leidt bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Alle kleine beetjes helpen al. Meer groen en minder stenen in de tuin is fijn voor jezelf, veel soorten dieren én goed voor het klimaat.