Actie Steenbreek en Voor Mekaar bij school in Rijswijk

De gemeente Rijswijk ondersteunt initiatieven van Rijswijkse basisscholen om hun plein natuurrijker en klimaatbestendig te maken. De patio van basisschool het Kristal wordt ingericht als een moes- en kruidentuin met snijbiet, wortelen, prei, radijs, rucola en sterrenkers voor op brood. Over een paar maanden kunnen de kinderen oogsten.

“De gemeente heeft een Subsidieregeling Groenblauwe Schoolpleinen, kennis– en inspiratiewebinars en een werkboek (meer info via steenbreek.rijswijk@gmail.com),” legt Wendy Bakker, coördinator van Steenbreek uit. “Buiten les geven voegt waarde toe aan het leerproces”.

Maartje, Wendy, en Theo krijgen hulp van Peter en vier jonge leerlingen van het Kristal.

Maartje, Wendy, en Theo krijgen hulp van Peter en vier jonge leerlingen van het Kristal. (Foto: Robert Heijdemann)

Het is nat en druilerig weer, vrijdag 31 maart. Maar in de patio wordt hard gewerkt. “Afgelopen najaar zijn er veel stenen weggehaald en is er verse aarde in gekomen. Nu zijn we de eerste plantjes aan het inzetten”, vertelt Wendy. Ze wordt geholpen door vrijwilligers Maartje en Theo. Zij zijn van ‘Voor mekaar’. “Wij maken eens per jaar de tuin schoon en snoeien bij mensen in Rijswijk die dat niet meer zelf kunnen”, meldt Theo. In informatie van de gemeente lazen ze over Steenbreek en kwamen zo met Wendy in contact. Ze wilden eigenlijk al heel lang wat met de patio doen. Tot voor kort was het eigenlijk niet meer dan een bestrate binnenruimte. In oktober heeft Wendy ervoor gezorgd dat een groot deel van de stenen al werd afgevoerd. Het zand is weggehaald en vervangen door goede tuinaarde.

Eetbare planten
Het Kristal telt zo’n 230 leerlingen in 10 groepen. De meesten van hen hebben weinig idee hoe de groenten uit de supermarkt groeien. Binnenkort wordt groentezaad gezaaid. De moestuin grenst aan de lokalen van de laagste groepen en er wordt gekeken of ze met deze leerlingen kunnen zorgen voor het bijhouden van de tuin. Elk jaar komt er een nieuwe groep één. Dus door de jaren heen maken de leerlingen dan kennis met het kweken van eetbare planten.

Vergroenen van speelplein
Wendy is als coördinator van Steenbreek de spil als het gaat om het vergroenen van Rijswijk en zeker ook de schoolpleinen. Wil een andere schooldirectie of een ouderraad ook graag het schoolplein zien veranderen in een plek om op te laden, frisse lucht op te doen, de natuur te ontdekken en te spelen, dan is dit het moment.

bron