Anne Wieggers ambassadeur Stichting Steenbreek

Tuinontwerper en groenauteur Anne Wieggers wordt ambassadeur bij Stichting Steenbreek. De 33-jarige Wieggers wil als ambassadeur mensen enthousiasmeren om hun leefomgeving te vergroenen en duidelijk maken dat dat zelfs al op kleine schaal kan.

‘Steenbreek betekent voor mij een methode om mensen duidelijk te maken hoe belangrijk, maar ook mooi het kan zijn om je te omringen door groen in plaats van tegels’, zegt Wieggers. ‘Dat is wat ik in mijn dagelijkse leven al doe en als ambassadeur van Stichting Steenbreek kan ik daar een extra stap in zetten. Heel veel mensen denken dat tuinieren gedoe is en veel werk. Terwijl het zo verschrikkelijk makkelijk kan zijn om een levende en mooie omgeving te maken.’

BinnensteBuiten
Anne Wieggers studeerde kunstgeschiedenis en erfgoedstudies en werkte als kunsthistoricus en erfgoeddeskundige in de culturele sector. Haar liefde voor tuinieren leidde er uiteindelijk toe dat ze daar haar beroep van maakte als tuinontwerper en auteur. Ze is hoofdredacteur van het duurzame tuinmagazine Gardeners’ World en tuinexpert bij het lifestyleprogramma BinnensteBuiten van de KRO-NCRV waar ze als duurzame tuinvrouw Nederland op een laagdrempelige manier aan het tuinieren krijgt.
‘Ik denk dat ik in de afgelopen jaren door mijn werk al een beetje ambassadeur van Steenbreek was. Ik spreek veel mensen, ook vanuit de media, en dat ambassadeurschap past heel erg bij mij, ook omdat ik letterlijk met de voeten in de klei sta.’

Kleine stappen
Wat kan Anne Wieggers betekenen voor Steenbreek? ‘Ik ben extreem positief en zie altijd overal mogelijkheden en kan goed uitleggen wat er allemaal mogelijk is. Dat is iets wat de mensen nu erg zoeken. Als ik een documentaire bekijk van David Attenborough waarin de ijskappen smelten en diersoorten verdwijnen, dan weet ik ook even niet meer waar ik moet beginnen met de wereld een beetje verbeteren. Terwijl je als je tuiniert, met heel kleine stappen heel veel verschil kunt maken. Het maakt al uit om maar een enkel boompje in de tuin te zetten of juist samen de handen ineen te slaan en een gemeenschapstuin te beginnen.’

Kinderboek
Om tuinieren ook bij kinderen onder de aandacht te brengen heeft Wieggers een kinderboek geschreven: Duurzaam tuinieren voor kinderen. ‘Dat is ook mijn manier om eigenlijk al zo vroeg mogelijk kinderen duidelijk te maken hoe leuk en makkelijk tuinieren kan zijn.’