Appelboomactie Nissewaard via Deeltuinen

Tijdens de Week van de Groene Tuin in april daagde de gemeente Nissewaard inwoners uit om hun tuin, balkon of terras te vergroenen. Het motto: steen eruit, appelboom erin. Inwoners konden hun groene tuinideeën indienen en kans maken op een appelboompje. Dat lieten Nissewaarders zich geen twee keer zeggen.

Er kwamen veel enthousiaste inzendingen binnen en de gemeente kon 25 inwoners blij maken met een appelboompje. Bij twee ervan kwamen wethouders Igor Bal en Jan Willem Mijnans de boompjes persoonlijk langsbrengen. Beide inwoners plaatsten het appelboompje direct in de tuin.

De tuintips van deze inwoners:

  • “Ieder jaar zaai ik in een stukje bloemen in de border, bijv stokroos. Na de bloei deel of ruil ik de zaden met anderen. Zo kost het niets, verspreid je planten ook aan mensen die daar weinig geld voor hebben. Stokroos groeit makkelijk heeft weinig verzorging nodig en kan al op een heel klein plekje gezaaid worden. Bijen en vlinders zijn zeker dol op deze planten. Goed voor een groene bloeiende tuin of balkon mét dieren, dus dat is goed voor de (bio)diversiteit.”
  • “Plaats een pergola. Begroeiing van een pergola van bijvoorbeeld een wisteria (blauwe regen) geeft je meer vrijheid in je eigen tuin en voegt bovendien groen toe zonder – soms schaarse – zitruimte op te offeren.”

De actie was een samenwerking tussen een aantal gemeenten, Stichting Steenbreek, DeeltuinenTuinbranche Nederland en De tuinen van Appeltern.

Deze actie past bij de ambitie van de gemeente Nissewaard om met elkaar te werken aan een duurzaam Nissewaard. Dit doen we in het kader van de campagne Wij.Doen.Groen.