Beginnende tuiniers opgelet: gratis IVN cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’

Met de online cursus van IVN Natuureducatie en Provincie Gelderland transformeer je jouw tuin tot een ‘Levende tuin’ vol bloeiende bloemen, gezonde planten en kleine dieren.

De maand mei is elk jaar een prachtige (tuin)maand. Door de stijgende temperaturen komen er steeds meer bloeiende planten tevoorschijn. Wil jij jouw tuin natuur- en diervriendelijk maken, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Op de IVN Natuuracademie vind je de gratis cursus ‘’Aan de slag met een levende tuin’. Tijdens vijf online lessen leer je hoe je je tuin kunt omtoveren naar een fijne plek voor jezelf, planten en dieren. Van het maken van een schetsontwerp tot het kiezen van beplanting: deze cursus helpt je bij elke stap op weg.

Klik hier om direct naar de cursus te gaan.

Droom jij van een tuin(tje) vol bloeiende bloemen, gezonde planten, vogels en insecten? Van een betegelde tuin een groen natuurparadijs maken, hoe pak je dat aan? Duurzame tuinexpert Anne Wieggers (bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, tuintips in de NRC en hoofdredacteur van Gardeners’ World) laat zien hoe je makkelijk en op een bij jou passende manier meer leven in jouw tuin krijgt. In een levende tuin is er plek voor de mens én de natuur.

De cursus bestaat uit meerdere lessen met een video en één of twee opdrachten die je in je eigen omgeving kunt uitvoeren. Elke module duurt ongeveer 30 minuten. Voor de opdrachten die je uitvoert in je eigen tuin kun je meer tijd nemen.

Waarom zijn levende tuinen zo belangrijk?

Droogte en wateroverlast: we hebben er helaas steeds vaker mee te maken. Daarnaast gaat het niet goed met veel vogel- en insectensoorten in ons land. IVN Gelderland zet zich in voor natuur in iedere buurt en daarmee aan het versterken van de biodiversiteit. Wilde dieren zijn niet alleen afhankelijk van natuurgebieden, veel van hen leven juist in de stad en in onze tuinen. Helaas is in Nederland gemiddeld meer dan de helft van de tuinen betegeld. Ook in het groene Gelderland zijn veel steden, dorpen en tuinen nog te vaak versteend. In een versteende omgeving lopen temperaturen sneller op en blijft het langer warm (het zogenaamde hitteeilandeffect). We krijgen door klimaatverandering steeds vaker te maken met hevigere buien. In een versteende omgeving kan het regenwater moeilijker weg óf loopt het te snel weg in het riool (en is de grond in je tuin te snel weer droog). Provincie Gelderland werkt hard aan het vergroenen van steden en dorpen, door het aanbieden van verschillende regelingen voor o.a. gemeenten. Maar het vergroenen van je eigen tuin en deze natuur- en diervriendelijker maken helpt enorm voor het aanpassen aan het veranderende klimaat én voor het vergroten van de biodiversiteit.

De online cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’ is geschikt voor alle tuiniers: of je nu een klein stads- of dorpstuintje hebt, een balkon, of zelfs als je geen tuin hebt. Niet alleen tuinen komen aan bod, ook komen er tips voorbij om je straat of buurt te vergroenen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van geveltuintjes of het opfleuren van boomspiegels.

De gratis cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’ is beschikbaar op de website van IVN Natuureducatie. Deze cursus is samengesteld door IVN Gelderland in opdracht van de Provincie Gelderland.