Benieuwd naar hoe versteend de schoolomgeving is?

Afgelopen zomer hebben alle Nederlandse gemeenten een scholenkaart ontvangen waarop te zien is in welke mate het schoolplein en de directe omgeving daarvan zijn versteend en er dus meer behoefte aan groen is.

Cobra groeninzicht heeft voor Stichting Nationale Boomfeestdag deze analyse gemaakt. Nu heeft de stichting, partner van Stichting Steenbreek, alle colleges in Nederland een factsheet gestuurd waarop te zien is hoe het is gesteld met de verstening op de schoolpleinen van hun basisscholen. De positieve argumenten van een groen schoolplein worden gecommuniceerd om zo gemeenten en basisscholen te enthousiasmeren schoolpleinen te ‘ontstenen’ en groener te maken.

Klimaatdoelen
De oproep die de Boomfeestdag aan de colleges doet, is om tijdens de viering van de Nationale Boomfeestdag, die op woensdag 18 maart plaatsvindt, bomen op en rond de basisscholen te planten. Want, is de redenatie, bomen zijn niet alleen airco’s of zuiveren de lucht en vangen fijnstof af, maar ze geven ons ook energie. Vandaar dat het thema van de Nationale Boomfeestdag voor dit jaar ‘Bomen geven Energie!’ is. Een ander belangrijk motief om meer bomen te planten is, is dat gemeenten daarmee ook Klimaatdoelen-2020 ondersteunen. Is de gemeente lid van Stichting Steenbreek, dan geeft dit ook hieraan expliciet invulling.

Nationaal Boomplantrecord
Als de gemeente en of basisschool meedoet aan de vergroening op 18 maart, steunt het tegelijkertijd het Nationaal Boomplantrecord: het doel is namelijk om samen, ook met inwoners en ondernemers, op woensdag 18 maart 500.000 bomen te planten. Doe dus mee en meld u aan via boomfeestdag.nl/doemee.

Benieuwd naar hoe de basisscholen in uw gemeente er exact voorstaan? Ga dan naar boomfeestdag.nl/groenfactor. Via deze interactieve tool kunt u de scholen in uw gemeente beter bekijken.