Boekentip: Een heel jaar oogsten uit de tuin

Anne Wieggers, o.a. tuinexpert van BinnensteBuiten en hoofdredacteur van Gardeners’ World Nl, kweekt al van jongs af aan haar eigen eten. Iedere dag iets uit je eigen tuin eten is helemaal niet moeilijk. Het is lekkerder dan wat er te koop is, duurzamer, én je wordt er blij van.

In dit boek deelt Anne haar kennis en staat alles wat je nodig hebt om je eigen oogst te kweken, met oog voor bodem, biodiversiteit en klimaat. Anne vertelt je wat haar favoriete soorten zijn, en in een handige maandplanner laat ze zien hoe je ervoor zorgt, dat er jaarrond iets uit jouw tuin op tafel komt.

Uit het voorwoord
“Laat ik met de deur in huis vallen: er zijn ontelbaar veel soorten planten die je in een moestuin kan zetten, en evenzoveel manieren om te tuinieren. Er zijn ook ontelbaar veel moestuinboeken, en heel veel getalenteerde tuiniers die jou graag vertellen hoe je aan de slag zou moeten gaan, of een sterk idee hebben over wat je vooral níét zou moeten doen. In mijn ogen bestaat er niet zoiets als ‘slecht tuinieren’ (behalve chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken) en ik heb nog nooit iemand ontmoet die geen lekkere maaltijd zou kunnen kweken. Ik heb wel veel mensen ontmoet die ervan overtuigd zijn er vast niets van te bakken, daarbuiten. Daar zou ik graag verschil in maken. Dit boek staat bomvol makkelijke, smakelijke, mooie, en voor mij onmisbare planten die je leven – en je keuken – zullen verrijken als je ze de kans geeft. Ik geef je ook al mijn tips om zo vaak mogelijk, het liefst iedere dag, iets uit de tuin te kunnen eten, ook als je ruimte beperkt is. Een bosje bloemen hoort daar natuurlijk ook bij, want die verse oogst smaakt nog beter met een mooi boeketje op je tafel. Het allerbelangrijkste wat ik je leren kan met dit boek is: een heel jaar eten uit de tuin is mogelijk, het is lekkerder dan wat je maar kan kopen in de winkel, en iedereen kan het. En jij zeker. Er is een – inmiddels veelgebruikt en wellicht afgezaagd spreekwoord – ‘Gardening is like therapy, and you get tomatoes’. Dit is dus echt zo. Er is niets zo wezenlijk als iets vanuit een zaadje opkweken, het te zien groeien en het daarna te eten. Ik word er heel erg gelukkig van, en ik denk jij ook!” – Anne Wieggers

Hier bestellen