Bonusfoto’s juli: Meer water voor een groene buurt

Vanaf juni 2021 ontvangen Steenbreekgemeenten maandelijks drie rechtenvrije bonusfoto’s om hun verhaal te ondersteunen binnen thema’s zoals klimaat, natuurbeleving, biodiversiteit en buurtparticipatie. Hiermee bouw je in de loop van tijd een eigen collectie op. Deze maand: meer water voor een groene buurt.

De Steenbreek Beeldbank ondersteunt jouw verhaal met maandelijks gratis bonusfoto’s (naast het jaarlijkse fotopakket). Download deze maand: Een regenton voor een schooltuin in Enschede; Een kleine wadi in een nieuwbouwbuurt in Deventer; Een groene kikker bij een klein tuinvijvertje in een woonwijk.

De belangrijkste voorwaarde voor meer groen en natuur in de buurt is dat er water beschikbaar is. De drie droge zomers hebben duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om in tijden van overvloed niet alle water af te voeren, maar een deel te bewaren voor droge tijden. Water opvangen na een hoosbui of gedurende het winterhalfjaar werpt letterlijk zijn vruchten af: planten groeien beter en hebben meer te bieden om dieren aan te trekken.
Je kunt je dak zien als een wateroogstplaats en het water bewaren in een regenton of rechtstreeks in de tuin in een vijver of laagte. De straat is net zo’n wateroogstplaats wanneer je het water afvoert naar bijvoorbeeld een wadi. Zelfs kleine wadi’s helpen al om de buurt te vergroenen. Zitten er kikkers in de buurt? Dat is een compliment dat de vergroening al goed op weg is.

De Steenbreek Beeldbank
Steenbreek werkt samen met De Beeldbank van de Leefomgeving en heeft een eigen categorie op de website. Hier vind je veel foto’s van particuliere tuinen en vele andere aspecten van onze leefomgeving. Je kunt hierin ook zoeken op jouw gemeente, op veel plekken in Nederland zijn de fotografen al eens geweest. Lees meer op het Steenbreek intranet of mail direct naar sjon@stichtingopenboek.nl.