Boomfeestdag en Cobra Adviseurs brengen versteende schoolomgevingen in kaart

Deze week krijgen ruim 6.000 Nederlandse basisscholen een kaart in de brievenbus. De kaart laat zien in welke mate de schoolomgeving is versteend. Cobra Adviseurs heeft voor Boomfeestdag voor elke basisschool zo’n analyse gemaakt. De kaart geeft stof tot nadenken over de verstening van schoolomgevingen.

Cobra Adviseurs heeft naast alle honderd miljoen bomen, ook de ‘groenheid’ en ‘roodheid’ van Nederland op kaart. En daarmee de data om een analyse te maken van elke schoolomgeving. Rond alle Nederlandse basisscholen is een cirkel getrokken met een straal van 100 meter. Daarbinnen hebben ze gekeken naar de mate waarin de schoolomgeving is versteend.

De uitkomst van de analyse is op meer dan 6.000 unieke kaarten gedrukt. Die zijn naar elke basisschool in Nederland gestuurd. Zo weet elke school hoe groen of juist hoe rood (versteend) de schoolomgeving is.

Er zijn steeds meer initiatieven om schoolpleinen groener te maken. Dat is beter voor de leerlingen. Zij kunnen zich in een groene schoolomgeving beter concentreren en presteren beter. Dat blijkt uit onderzoek. Ook is het koeler op een ‘groene’ school. De lucht is er schoner en dus gezonder: bomen fungeren namelijk als airco’s en zuiveren de lucht. En niet te vergeten: een groene schoolomgeving heeft ook een educatieve functie.

Boomfeestdag Groenfactor
Voor een basisschool is het daarom belangrijk om te weten hoe rood of groen de omgeving is. Is er een optimaal leer- en speelklimaat of kan dit beter? Hoe groen een schoolomgeving is, hebben we vertaald naar de Boomfeestdag Groenfactor. Hoe groener, hoe beter en hoger de Boomfeestdag Groenfactor. Is de schoolomgeving te versteend? Dan is er werk aan de winkel om de Boomfeestdag Groenfactor op de krikken. Maar ook als je al erg groen bent, is er misschien nog wel de wens en ruimte voor meer groen. Vraag de gemeente dan om bomen en struiken te planten op de Nationale Boomfeestdag.

Bovenstaand overzicht toont een duidelijke diversiteit aan ‘rode’ en ‘groene’ schoolomgevingen in een gemeente

Over Boomfeestdag
Met bomen en struiken maak je een schoolomgeving groener. Het levert niet alleen wat op voor de school en haar leerlingen. Vergroening is ook positief voor de gemeente. Boomfeestdag is namelijk een goed PR-instrument om het draagvlak voor het gemeentelijke bomenbeleid te vergroten. Daarnaast dragen bomen bij aan het behalen van de Klimaatdoelen 2020. Iets wat veel gemeenten op dit moment nog niet goed beseffen. En last but not least, het planten van bomen helpt om kinderen bewuster te maken van de natuur en hun groene en gezonde toekomst. Meer informatie en contact.

Bron:
Boomfeestdag