Brabant levert voor derde jaar op rij De Boom van het Jaar

De Moeierboom, een grootbladige linde in het centrum van Etten-Leur  (provincie Noord-Brabant) is de winnaar geworden van de 3e Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing  2020 met een overweldigende meerderheid van 3593 stemmen. Op nr. 2 eindigde de tweestammige vleugelnoot in Middelburg (provincie Zeeland) met 2450 stemmen. Op nr. 3 is geëindigd de rode beuk in Domies Toen te Pieterburen (provincie Groningen) met 2083 stemmen, een mooie prestatie.

Vanaf de start ging het gelijk op tussen Brabant en Groningen en heeft Groningen zelfs enkele dagen bovenaan gestaan. Halverwege september steeg ook het aantal stemmen in Zeeland fors maar kwam ze toch niet in de buurt van Brabant en Groningen. Begin oktober echter wist Zeeland een behoorlijk inhaalrace tot stand te brengen waarbij ze Groningen voorbij ging. Zeeland heeft deze voorsprong tot het eind toe weten vast te houden maar slaagde er niet in om Brabant van de troon te stoten. In deze verkiezing zijn erin totaal 13.185 stemmen uitgebracht.

Wanneer de prijsuitreiking aan de gemeente Etten-Leur en de overhandiging van de wisseltrofee, door burgemeester Bosma aan burgemeester De Vries, gaat plaats vinden wordt nog nader bekend gemaakt. Vanwege de coronamaatregelen zal dit echter op bescheiden wijze plaats vinden. De Moeierboom in Etten-Leur gaat ons land vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing, begin 2021. Zodra deze verkiezing van start gaat zullen we u weer vragen te stemmen op de Moeierboom en wordt wellicht met uw hulp deze boom uit Etten-Leur ook de Europese winnaar!

De volledige uitslag:

 1. Noord-Brabant, De Moeierboom in Etten-Leur
 2. Zeeland, De tweestammige vleugelnoot in Middelburg
 3. Groningen, De rode beuk in Domies Toen te Pieterburen
 4. Noord-Holland, De Boom Die Alles Zag, Amsterdam
 5. Limburg, De Settela-eik in Born
 6. Gelderland, De oude Mariaboom in Hattem
 7. Drenthe, De mooiste treurbeuk ooit in Gieten
 8. Overijssel, De Boomtuin van Diepenheim
 9. Zuid-Holland, De linde van Mookhoek, een ultieme overlever
 10. Utrecht, De veldesdoorn van Doornburgh
 11. Friesland, De kranige vlierbes bij Griltjeplak op Terschelling
 12. Flevoland, De Schietwilg van de Kamperweg in Ens

Foto: ©Mark Kohn