Brabantse woningcorporaties werken met Steenbreek aan diverse projecten

Het aantal woningcorporaties dat samenwerkt met Stichting Steenbreek is uitgebreid met de Brabantse woningcorporaties Woonmeij en Area. De samenwerking behelst onder andere het aanleggen van voorbeeldtuintjes in de gemeente Meierijstad en een tegel-voor-zaadactie.

‘Het eerste wat we nu gaan doen met woningcorporatie Area is de woonwissel’, zegt Joost van Baast, regioadviseur van Steenbreek voor onder meer Noord-Brabant. ‘Voorheen werd in de periode tussen twee huurders in gekeken of bijvoorbeeld de badkamer of de badkamer moest worden opgeknapt. Nu wordt ook gekeken naar de tuin: liggen daar teveel tegels in, dan worden die teruggebracht naar een bepaalde norm, zodat je minder verhard oppervlak krijgt.’

Momenteel wordt een folder gemaakt waarin de nieuwe huurder wordt uitgelegd waarom er tegels zijn uitgehaald en dat verharding kan leiden tot wateroverlast en hittestress. In Veghel heeft Area drieduizend huurwoningen in bezit; daarvan hebben er driehonderd een woonwissel. ‘We kunnen daarmee een mooie slag slaan’, zegt Van Baast.

Nu wordt ook gekeken naar de tuin: liggen daar teveel tegels in, dan worden die teruggebracht naar een bepaalde norm, zodat je minder verhard oppervlak krijgt.

Voorbeeldtuintjes
Een ander initiatief is de Tuinchallenge waarbij in samenwerking met IVN Natuureducatie in iedere grote kern van Meierijstad een voorbeeldtuin wordt aangelegd om mensen te enthousiasmeren hun tuin te vergroenen of bijvoorbeeld de regenpijp af te koppelen van het riool. Een project dat woningcorporatie Woonmeij – met 5300 huurwoningen in Meierijstad en Sint-Michielsgestel – erg aanspreekt.

‘Daar komt ook biodiversiteit bij’
‘Dit vonden wij zo interessant dat we ons hebben aangesloten bij Stichting Steenbreek’, zegt Dirk Brands, beleidsmedewerker duurzaamheid bij Woonmeij. ‘We zijn nog druk bezig met energietransitie en circulariteit, maar daar komt nu ook biodiversiteit bij. We willen meer inzicht krijgen hoe het bij onze woningen is gesteld met biodiversiteit en klimaatadaptatie en hoe het zit met de 3-30-300-regel. Het is voor ons heel belangrijk dat we meer documentatie en informatie hebben om onze huurders daarover te informeren. De deskundigheid en ervaring van Stichting Steenbreek kan ons daarbij helpen.’

Ambassadeursfunctie
De voorbeeldtuinen worden in Veghel en Erp aangelegd in de voortuin bij twee geselecteerde huurders. Van Baast: ‘Die mensen krijgen een soort ambassadeursfunctie. In de tuin komt een bord te staan waarop informatie staat over vergroening en afkoppelen en over biodiversiteit.’ In Schijndel en Sint Oedenrode gaat het om twee demowoningen (waar geen mensen wonen), die zowel aan de voor- als achterkant een voorbeeldtuin krijgen. De voorbeeldtuintjes worden deze winter aangelegd, waarna in het voorjaar een feestelijke opening volgt.

Tuincentra
Onderdeel van de Tuinchallenge is het Bloemenproject, een gezamenlijk project voor zowel mensen die gehuurd zitten als mensen met een eigen woning. De opzet is dat mensen tegels kunnen omruilen voor een zakje zaad. Dit project wordt opgezet met vier tuincentra in de gemeente Meierijstad, IVN afdeling Veghel en de gemeente die het project financiert.