#BreekUit: Antwerpenaars ontharden hun stad

In het najaar van 2020 daagt de stad Antwerpen via #BreekUIT alle inwoners uit om stenen uit te breken. Ziet jouw binnenplaats, voortuin, gevel, speelplaats … er nogal grijs uit? #BreekUIT! Voor elke vierkante meter verharding die de Antwerpenaren eruit halen, krijgen zij tien gratis planten in ruil.  

Ontharden, groen en water zijn beleidsthema’s die de laatste jaren steeds hoger staan op de agenda van steden. Om de huidige klimaatuitdagingen het hoofd te bieden, stelt de stad Antwerpen scherpe ambities en actiepunten rond watermanagement en ontharding. Het doel is om verandering teweeg te brengen in de stad en te komen tot nieuwe, duurzame manieren van bouwen en omgaan met ruimte.

Waarom uitbreken?
Ontharden helpt om van Antwerpen een klimaat robuuste stad te maken. Een stad die weerbaar is tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Minder stenen en meer groen zorgen namelijk voor:

  • meer regenwaterinfiltratie en een hoger grondwaterpeil;
  • minder wateroverlast bij zware regenval;
  • meer afkoeling in de nacht tijdens een hittegolf;
  • meer biodiversiteit;
  • een leefbare en aangename stad.

Speciaal voor bewoners uit Antwerpen worden allerlei gratis webinars georganiseerd om te zorgen voor een geslaagd BreekUIT-project.
Meer informatie: BreekUit Antwerpen.