Breng plezierfactor in vergroenen

Het boek ‘Doen Durf Groen’ nodigt Tilburgers uit om zichzelf of anderen uit te dagen om te experimenteren met groen in hun leefomgeving. De uitdagingen in het boek zijn opgesteld aan de hand van de stappen die je doorloopt tijdens een gedragsverandering. Daarnaast nodigt het boek en het Instagram account (@doendurfgroen) uit om vooral te laten zien dat iedereen de uitdaging aan kan gaan. Met dit project is Sanne van Deijl afgestudeerd met een 9 aan de opleiding Communicatie & Multimedia Design, Hogeschool Avans Breda.

Sanne was zicht ervan bewust dat er meer groen in een stad als Tilburg moet komen. Maar zelf had ze geen groene vingers. Hoe moet je dan beginnen om je eigen leefomgeving groener te maken? Ze besloot de uitdaging aan te gaan om het dakterras van haar studentenhuis aan te pakken. Dit proces is gedocumenteerd en geanalyseerd. Ze kwam in strijd met haar huisbazin en zag de reacties uit haar omgeving. Ze besloot aan te sluiten bij andere initiatieven die zich bezighouden met het creëren van een groenere stad. Dat heeft geleid tot het volgende inzicht:

We associëren groen in de stad met het park of het wandelbos en niet met onze tuinen. Het is van belang om eerst op een speelse laagdrempelige manier weer vertrouwd te raken met ‘groen’ in onze eigen leefomgeving. Dit is nodig voordat we massaal onze tuinen gaan aanpassen. Alleen hoe zorg je ervoor dat je het op een speelse laagdrempelige manier organiseert?

  • Het is belangrijk om te laten zien hoe makkelijk het kan zijn om plantjes te laten groeien. Haar omgeving zag dat niet zo moeilijk was om een knoflookteen in de grond te stoppen en te laten groeien. Dat is leuk! De opdrachten in het boekje ‘Doen Durf Groen’ zijn zo simpel mogelijk gehouden. Dit om mensen niet af te schrikken en ook om te zorgen dat experimenteren gestimuleerd wordt.
  • Voorkom het uitgebreide verhaal over biodiversiteit, klimaatverandering en wateroverlast. Volgens Sanne zijn dit wel degelijk belangrijke onderwerpen en we moeten ons hier ook mee bezig blijven houden. Alleen het zijn grote onderwerpen. Het haalt de plezierfactor ervan af zeker voor mensen die nog kennis moeten maken met groen. Ze worden overvallen met complexe verhalen en extrinsieke motivatie motieven. Als je mensen echt kennis wil laten maken, laat ze experimenteren en daag ze uit. Overspoel ze niet met onnodige informatie. Laat ze eerst plezier ervaren. Daarna ontstaat er in het proces ruimte voor de grotere onderwerpen als biodiversiteit en klimaatverandering.
  • Misschien nog wel belangrijker: laat het plezier zien en daag elkaar uit. Maak het deelbaar! Uiteindelijk heb jij als individu meer invloed op je eigen omgeving dan je denkt. Als we dit dus met een grote groep doen des te meer mensen worden er bereikt. Zorg dat het is deelbaar is, waar iemand trots op is.

Voor vragen over het afstudeerproject mail naar: doendurfgroen@gmail.com. Of bestel de gratis onlineversie van het boek ‘Doen Durf Groen’ via de website.