Buren Alphen aan den Rijn vergroenen tuin in ‘Lodewijks Groene Geluk’

Drie buren uit Alphen aan den Rijn hebben hun voortuinen vergroend, met drie gezamenlijke doelen: Meer insecten aantrekken, regenwater in de bodem opvangen en voor verkoeling zorgen op warme dagen. Naast deskundigheid hadden zij een goed tuinontwerp en de juiste materiaal- en plantkeuze nodig. Daarbij moest worden nagedacht over het kostenplaatje.

Dat laatste werd als eerste opgelost. Gemeente Alphen aan den Rijn is – net als ca 150 andere gemeenten – lid van de Landelijke Stichting Steenbreek. Deze stichting, en dus ook de gemeente, hebben als speerpunt de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Daarom passen de gemeentelijke doelen: biodiversiteit vergroten, bewust omgaan met regenwater en verkoeling door vergroening, één-op-één bij de wensen van de buren aan de Korenbloemweg in Alphen aan den Rijn. De gemeente stimuleert die punten door er subsidie aan te koppelen, waarmee het financiële plaatje voor de drie tuinen werd gemaakt.*

In versteende gebieden warmen op zomerdagen de grote moderne antracietkleurige tegels de tuinen flink op. De slogan van Steenbreek en van de gemeente is dan ook ‘Tegel eruit, plant erin!’, een slagzin ooit door tuinvereniging Groei & Bloei bedacht. IVN Alphen aan den Rijn voegt eraan toe: ‘Teveel tegels in je tuin, is de kachel stoken in de zomer.’**

Opnameverslag ‘Lodewijks Groene Geluk’

Op de steenkoude ochtend van 9 februari, steken de buren van de Korenbloemweg, medewerkers van de gemeente en leden van een Stokvis Content TV-ploeg de handen uit de mouwen en de spaden in de grond. Omwonenden en hondenuitlaters vragen zich af wat er allemaal gebeurt. Met afvalcontainers, een bouwkeet, partytent en pallets vol materiaal, lijkt het een complete bouwput. Een deel van de bestrating van de drie buren belandt met donderend geraas in de lege afvalcontainer. Een ander deel wordt hergebruikt voor ‘nieuwe’ paden naar de voordeuren. Kijk je goed, dan zie je TV-presentator Lodewijk Hoekstra en weervrouw Helga van Leur rondlopen. In hun kielzog een cameraploeg met weer hún medewerkers. Iedereen driedubbel ingepakt tegen de kou en keurig op corona-afstand van elkaar.

De uitzending is gepland dus de opnamen moeten doorgaan. Als voorzorg zijn de tuinen afgedekt met stro, noppendoek en kluskleden. Lavastrooisel en olivijnsplit*** liggen in doeken gehuld klaar om verspreid te worden. Toch blijkt de olivijn hard bevroren en moet er grof geweld van moker en shovel aan te pas komen om het nog enigszins verwerkbaar te maken.

Rond de middag zijn de stenen en tegels uit de tuinen, is het onderliggende zand afgegraven, zijn ‘gerecyclede’ paden naar de voordeuren gemaakt en de grondvormen uitgezet. Tegen de huizen aan komt een rand grijskleurig olivijnsplit, heel praktisch om schoon te kunnen belopen voor bijvoorbeeld ramen zemen. Maar het is ook super milieuvriendelijk. Het laat water door om uitdroging tegen te gaan, het weert zoveel mogelijk onkruiden en neemt heel veel CO2 op. Mooi materiaal dus en nog mooier is dat het de opgeslagen CO2 nooit meer loslaat. Dit in tegenstelling tot hout waar de CO2 weer vrijkomt bij verwerking of verbranding. Om het olivijnsplit op zijn plaats te houden, komt er een ondergrond van honingraatmatten. Bij elk huis komt op de olivijnstrook een grote grijze bloempot met paars bloeiende planten te staan. Daarnaast een iets kleinere pot met frisgroene kruidenplantjes. Een bijpassende regenton en bij ieder huis en een stoere houten ‘keuvelbank’ maken de strook helemaal af.

Dan volgt de aanplant van een ruime sortering vaste planten, bolletjes en struiken. Intussen is de schemering al gevallen en zet iedereen alles op alles om voor donker klaar te zijn. De cameraploeg volgt alle stappen nauwkeurig met daarbij uitleg en tips van Lodewijk Hoekstra en Helga van Leur.

Na het storten van de tuinaarde, volgt tot ieders verbazing de instructie om planten en struikjes met de kluit half in de grond te zetten en er half bovenuit te laten steken. De oplossing van dit raadsel zit verpakt in een groot kluskleed: lavasteenkorrels. Dat moet enkele cm’s dik op de tuinaarde komen om water op te nemen en uitdroging tegen te gaan. Als ook deze klus geklaard is, komt de kers op de tuin met in elke perceel een mooi krentenboompje. Dit bescheiden boompje kondigt eerst met een rijke bloei het voorjaar aan, krijgt later vruchtjes waarvan de vogels kunnen smullen en laat in de herfst het blad prachtig verkleuren.

Met nog een kort interview van de buren over het resultaat, is deze stoere sessie klaar. Er was wel moed nodig voor dit werk in de vrieskou, maar het resultaat mag er zijn! Intussen zijn de opnamen uitgezonden in het RTL4- programma ‘Lodewijks Groen Geluk’ van zondag 14 maart. Wil je inspirerende tuin- en duurzaamheidsvoorbeelden zien kijk dan naar de volgende uitzendingen van Lodewijk en Helga.

 

* Gegevens over subsidie en het aanvraagformulier vind je op de gemeentelijke website.
** Partners van de gemeente voor Steenbreek-vergroeningsactiviteiten zijn tuinvereniging Groei & Bloei en natuurvereniging IVN Alphen aan den Rijn.*** Zie korte, duidelijke uitleg op (advertentie) www.green-sand.nl/