Burgemeester Nijmegen opent groen schoolplein De Lindenhoeve

Het schoolplein van Brede school De Lindenhoeve in Nijmegen is veranderd in een groene oase. Het hoveniersbedrijf Weer Naar Buiten heeft samen met de leerlingen maar liefst 3300 tegels verwijderd en bomen en struiken geplant. Een mooie Operatie Steenbreek actie: Stenen eruit, groen erin. Burgemeester Bruls opende vrijdag 10 januari het nieuwe schoolplein.

De aftrap van het vergroenen en vernieuwen van het schoolplein was op maandag 9 september. Alle leerlingen hebben geholpen met het verwijderen van de eerste stenen. Vervolgens hebben zij met hun klas een boom geplant met het hoveniersbedrijf Weer Naar Buiten. De kinderen versierden ook nog stoeptegels met mozaïek die verwerkt zijn in de twee amfitheaters.

Directeur Nathalie Mulders: ‘Alles bij elkaar heeft de verbouwing wel even geduurd maar het resultaat is geweldig. Ik zie nu steeds vaker dat kinderen hun regenlaarzen meenemen zodat zij – wat voor weer het ook is – heerlijk buiten kunnen spelen. Onze school is een gezonde school en dat betekent ook dat we gezond gedrag stimuleren. Het groene schoolplein sluit hier perfect bij aan.’ Al met al heeft het proces van idee ontwikkelen tot fondsen werven tot de realisatie ruim twee jaar geduurd. Diverse partijen hebben financieel bijgedragen: de provincie die subsidie beschikbaar stelt voor groene schoolpleinen, Jantje Beton en samenwerkingspartner KION. De ondersteuning vanuit het bestuur Conexus was een belangrijke factor voor het succes.

Rookvrij schoolplein
De Lindenhoeve is ook nog bezig geweest met het stimuleren van een rookvrije generatie. Het streven is dat vrijdag 10 januari die borden en stoeptegels die daarbij horen ook geplaatst zijn op en rondom het plein. Burgemeester Bruls omarmt de groene schoolpleinen en de uitgangspunten van de gezonde school. Daarom opent hij vrijdag het groene schoolplein en hoort hij graag van een aantal kinderen hun mening over het nieuwe plein.

Groene revolutie op de schoolpleinen
Mede door de subsidie van de provincie gaan steeds meer scholen in Nijmegen aan de slag met een groen schoolplein. Een groen plein kent vele voordelen. Bij zware regenbuien zakt het regenwater gemakkelijk in de grond en komen schoolpleinen niet blank te staan. Met de stijgende temperaturen in de zomer biedt een groen schoolplein koelte en kan er toch lekker buiten worden gespeeld. Bovendien is groen gezond en biedt een groen schoolplein meer creatieve uitdagingen voor de leerlingen. Ook dit jaar gaat Weer Naar Buiten een aantal schoolpleinen vergroenen. Een groene revolutie is gaande onder het motto van Operatie Steenbreek: ‘Stenen eruit, groen erin’. De afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME), van De Bastei ondersteunt scholen in het proces naar een groen schoolplein.

Steenbreker van het jaar 2020
Naast de groene acties op schoolpleinen gaat Operatie Steenbreek Nijmegen ook in 2020 verder met ‘stenen breken’. De ambitie is om opnieuw 100.000 tegels te verwijderen waarvan minimaal 15.000 tegels bij particulieren. Bewoners van Nijmegen kunnen gratis tuintegels laten ophalen als zij hun tuin daarmee vergroenen. Zij maken dan ook kans om Steenbreker van het jaar 2020 te worden. Ook kunnen 25 bewoners gratis tuinadvies krijgen als zij hun versteende tuin willen aanpakken. Opgeven voor de ophaalservice en/of tuinadvies kan door een mail te sturen aan netwerk.steenbreek@debastei.nl. De aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. In 2020 is het wederom mogelijk om subsidie te krijgen voor het afkoppelen van regenpijpen (zoek op nijmegen.nl). Nieuw in 2020 is de actie ‘Bomen met je buren’. Wanneer mensen in hun buurt bomen willen planten, dan faciliteert Operatie Steenbreek dat i.s.m. de gemeente.

Houd de website www.steenbreeknijmegen.nl in de gaten voor meer informatie.