Cursus voor het beheren van groen/blauwe schoolpleinen

Vandaag lanceert Stichting Springzaad de cursus “Onderhoud van een groen schoolplein”. De digitale cursus is bestaat uit een dertigtal praktische videofilmpjes, die steeds één deelonderwerp behandelen. Na afloop van de cursus is de school in staat het onderhoud en beheer van hun groene schoolplein goed en structureel aan te pakken.

Afgelopen jaar zijn er een groot aantal stenige schoolpleinen groen (beplanting) en klimaat-adaptief (blauw) geworden. Een aanwinst op meerdere vlakken voor de school en de stad. Bij het ontwerp en de aanleg worden vaak kinderen, leerkrachten en ouders betrokken. Na de aanleg komt het beheer. De ervaring leert dat scholen het lastig vinden om een groen/blauw schoolplein te beheren. Door het intensieve gebruik van de kinderen en het onvoldoende natuurgericht onderhoud ontwikkelt de beplanting en de natuur zich onvoldoende en ontstaat een kaal en rommelig beeld. Er zijn al een aantal schoolpleinen die om deze reden het plein weer gaan verharden. Dat is zonde.

Duurzaam groen/blauw schoolplein
Stichting Springzaad heeft samen met Atelier Ondertussen en Speelnatuur deze online cursus voor het beheer van groene schoolpleinen ontwikkeld. Deze cursus is bedoeld voor een breed publiek zoals: ouders, kinderen, leerkrachten, collega ontwerpers, hoveniers. De cursus helpt gebruikers met het in stand houden van een duurzaam groen/blauw schoolplein.

Deze digitale cursus geeft veel praktijkvoorbeelden en gaat in op een aantal belangrijke vragen over veel voorkomende werkzaamheden, organisatie van beheer, vormen van onderhoud en veelvoorkomende problemen.

De opzet van de cursus is een online cursus die iedereen kan volgen in zijn/haar eigen tijd.

De cursus bestaat uit 4 modules van 7 à 8 korte filmpjes. Elk filmpje behandelt een specifiek onderwerp. Tot slot is er een Q&A waar vragen direct door experts worden beantwoord en waar scholen met elkaar kennis kunnen delen.

Meer informatie over de cursus staat op de website van Springzaad: http://www.springzaad.nl/cursussen