Daken gezocht voor Antwerps dakenfestival DAKkan

Van 18 tot en met 20 september 2020 organiseert de stad Antwerpen voor de tweede keer het dakenfestival DAKkan. Tijdens DAKkan ontdekken bezoekers de stad letterlijk op ongekende hoogtes. Het festival toont welke mogelijkheden daken kunnen bieden op vlak van openbare ruimte en klimaatbeheersing.

De stad gaat nu op zoek naar eigenaars en huurders van private of publieke gebouwen die met hun dak aan het festival willen deelnemen.

Groendaken
‘DAKkan is het uitgelezen moment om te laten zien hoe groendaken kunnen bijdragen aan een meer klimaatrobuuste stad’, zegt schepen voor leefmilieu Tom Meeuws. ‘Daken met planten, struiken of bomen houden niet enkel water vast na een regenbui, ze zorgen ook voor een betere afkoeling van de stad tijdens warme zomers. Verder bieden ze een plek aan tal van insecten en andere kleine dieren, waardoor de biodiversiteit in de stad stijgt.’

Waarom een dakenfestival?
Veel mensen zijn echter niet vertrouwd met de mogelijkheden, waardoor deze enorme oppervlakte meestal onbenut blijft. De eerste editie van DAKkan in 2018 bracht 3000 bezoekers op de been. Zij kregen meer informatie over het vergroenen van hun eigen dak. Het DAKkan-festival zorgde er zo voor dat de Antwerpenaren hun stad vanuit een andere invalshoek bekeken en op niet-alledaagse plekken cultuur konden beleven.

Beeld: Jasper Leonard