De Geveltuin: mooi, nuttig en gezellig

Hoe mooi is het als je huis “in het groen” staat. En dan bedoelen we niet een bosrijke omgeving of een fleurige tuin, maar een geveltuin. Een strook van circa anderhalve stoeptegel, direct tegen de gevel aan. Niet iedereen heeft immers de ruimte voor een voortuin. Zo’n geveltuin verfraait niet alleen het aanzicht van het huis, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid van de buurt of wijk. En het is gezellig om samen met buren aan de slag te gaan.

 Een groene straat zorgt dat het water beter kan weglopen en vermindert hitteoverlast. En met het veranderende klimaat hebben we helaas met beide regelmatig te maken. Het mooie is dat er meestal geen vergunning nodig is voor een geveltuin op gemeentegrond, maar het is wel verstandig dit even van tevoren na te gaan in je gemeente.

‘Sommige gemeenten hebben geen beleid, maar stimuleren de inwoners wel om geveltuinen aan te leggen’, zegt Nienke Plantinga, tuin- en landschapsontwerper en adviseur bij Stichting Steenbreek. ‘Daarnaast faciliteren sommige gemeenten de mensen door bijvoorbeeld de stenen eruit te halen of goede tuinaarde beschikbaar te stellen.’

Geveltuin in gemeente Het Hogeland

Afwatering
Het fijne van een geveltuin is volgens Plantinga dat het er sowieso mooi uitziet, maar ook dat het goed is voor de afwatering in een versteende omgeving. ‘En het groen biedt dieren ook een schuilplaats.’

In de afgelopen jaren zijn in veel gemeenten al initiatieven genomen voor het aanleggen van geveltuinen. Sommige maken er zelfs een wedstrijd van. Zo heeft de gemeente Den Haag het record van langste geveltuin; in de Noorderbeekdwarsstraat werd in drie etappes in totaal bijna 260 meter geveltuin aangelegd.

Klimmers
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin? ‘Je kunt het simpel doen met een rijtje lavendel, maar als je los wilt gaan, kun je een grote diversiteit aan planten gebruiken zodat er het hele jaar wat te zien is. Je kunt ook “klimmers” nemen; als je niet zoveel ruimte hebt kun je klimroos gebruiken of vuurdoorn. Die vinden vogels geweldig. Of denk eens aan een vlinderstruik; heel veel planten passen zich aan aan de ruimte die er is. Een vlinderstruik zal zich in een geveltuin anders ontwikkelen dan in een andere omgeving.’

Het is ook mogelijk om te werken met losse bakken. Plantinga raadt mensen aan in ieder geval een fijne plek voor zichzelf te creëren, bijvoorbeeld door er een bankje neer te zetten.

Inspiratie
Wie inspiratie wil hebben kan kijken op de site van Stichting Steenbreek waar tips worden gegeven voor de aanleg van een geveltuin en een lijst van tien gevelplanten wordt gegeven. Wie meer informatie wil kan het Guerrilla Gardening – Handboek voor buurtvergroeners aanschaffen.

Geveltuin in wording