De juiste boom op de juiste plek + tips

Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Sommige bomen zijn een voedselbron voor mens en dier met ieder jaar volop fruit, zaden of noten. Vogels zoeken bomen en struiken als veilige nestel- of schuilplaats. Mensen voelen zich geestelijk en lichamelijk gezonder wanneer ze zicht hebben op natuur. Veel mensen weten het bos te vinden om te ontspannen. Maar ook in eigen tuin kun je volop genieten van de natuur dichtbij met meer groen en het planten van een boom.

Bomen zorgen voor verder voor schaduw en verkoeling in de tuin, leggen koolstofdioxide (CO2) vast, verbeteren de luchtkwaliteit, beperken de toevoer van overtollige neerslag naar het riool, bieden privacy en ze verhogen de waarde van vastgoed. 

De juiste boom op de juiste plek
Voor iedere tuin en grondsoort is wel een geschikte boom te vinden. Zoek een boom uit die bij de grootte van de tuin past, voor de meeste tuinen in Nederland geldt een zeer kleine (tot 6 meter hoog) tot kleine boom (max 10 meter hoog). Meerstammige bomen worden minder hoog maar wel breder. Bepaal vooraf altijd goed de functie die de boom in de tuin gaat krijgen: sierwaarde, eetbaar, bescherming tegen hitte of inkijk. 

Een boom plant je voor de toekomst! Daarom een paar tips om vooraf goed rekening mee te houden om eventuele last voor jezelf of de buren te voorkomen.

  1. Accepteer een paar weken bladval, zelfs een wintergroene naaldboom verliest wel wat. Laat het blad gewoon liggen in de border van de tuin. In de winter kunnen veel dieren hierin overwinteren of voedsel vinden. En in het voorjaar is de bodemstructuur in de tuin gratis verbeterd. 
  2. Bomen houden niet van verharding op de wortels. Plant een boom dus niet te dicht bij de gevel of het terras.
  3. Onderzoek vooraf goed op welke plek je graag schaduw in de tuin wilt hebben want een boom is geen zonnescherm die je daarna nog open en dicht kunt doen.
  4. Hou er rekening mee dat sommige bomen makkelijk luis krijgen of kleverige knoppen verliezen in het voorjaar. Heb je hooikoorts, denk dan eens aan een Japanse Kers.
  5. Geef zoveel mogelijk informatie over je tuin (omvang, grondsoort, standplaats) en andere specifieke wensen door aan een medewerker van een tuincentrum of boomkweker zodat je samen de juiste boom voor de juiste plek kunt uitkiezen. Vraag om advies hoe de boom op de juiste manier geplant kan worden. 
  6. Het beste tijdstip om een boom te planten is het najaar. De bomen zijn dan in rust. In het voorjaar kunnen bomen ook geplant worden maar de laatste jaren is het steeds vaker dan al warm met amper regen. Extra water geven is dan noodzakelijk.

Heb je zelf geen tuin? Doe dan mee aan de landelijke actie voor nieuw bos in elk van de 12 provincies, daarmee draag je jouw boompje bij aan een groener Nederland.