Documentaire City Deal Klimaatadaptatie

De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds beter voelbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, droogte, zware regen en een stijgende zeespiegel. Nederlandse steden zullen zich moeten wapenen tegen het veranderende klimaat. Maar hoe dan?

De afgelopen vier jaar heeft de City Deal Klimaatadaptatie gewerkt aan het beantwoorden van deze vraag. De opgedane kennis en inzichten deelt het City Deal netwerk nu in de vorm van de documentaire The Climate Resilient City Explained.

Een Engelse titel?
Ja, want het uitwisselen van ervaring houdt niet op bij de grens. De documentaire is daarom in het Nederlands en het Engels te bekijken. Binnen 25 minuten neemt de City Deal je mee in welke stakeholders een rol spelen bij het klimaatbestendig maken van een stad én wat zij daarvoor doen. Spoiler alert: hier heb je iedereen voor nodig. De Rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen, gebiedsontwikkelaars, woningcorporaties, bedrijven, de financiële sector, de bouwsector, kennisinstellingen, natuurbeheer, maar ook burgers zoals jij en ik. Om al deze perspectieven mee te geven geeft de documentaire een podium aan totaal 17 sprekers. Van de burgemeester van Rotterdam tot een bevlogen bewoner van Zwolle en van een universitair docent tot de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Aan de hand van verschillende projecten vertelt ieder zijn rol en visie op klimaatadaptatie.

In première tijdens de CAS 2021
Op 25 en 26 januari vindt de Climate Adaptation Summit (CAS) plaats voor de internationale klimaattop. CAS 2021 lanceert een brede Adaptation Action Agenda met klimaatoplossingen en plannen tot 2030. Wereldleiders als de Duitse bondskanselier Merkel, de Britse premier Johnson, de Franse president Macron, de Chinese vice-premier Han Zheng en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry nemen deel. Het doel: zorgen dat onze wereld de gevolgen van klimaatverandering beter kan doorstaan. De komende 24 uur zijn er in alle tijdzones diverse online activiteiten. Gedurende de summit hebben deelnemers toegang tot virtuele Side Events, een omgeving waar je bijdragen van wereldwijde partners en gemeenschappen op elk gewenst moment kunt bekijken.

Ter afsluiting van de City Deal Klimaatadaptatie gaat de documentaire hier in première. We snappen dat niet iedereen kan deelnemen aan de CAS, daarom wordt de documentaire ook via deze weg gedeeld.