Duizenden bomen geplant in Nijmegen bij start Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek Nijmegen is van start gegaan. Tijdens de Nationale Boomfeestdag zijn op 32 basisscholen zo’n 6000 planten en bomen geplant door kinderen.

Samen met De Bastei en andere organisaties gaat de gemeente Nijmegen de stad groener en klimaatbestendiger maken. Dit jaar willen de initiatiefnemers in totaal 100.000 tegels en stenen uit de stad vervangen door groen.

Nijmegenaren die het gezicht zijn van de campagne leggen uit waarom dat belangrijk en nodig is. Margot Ribberink is bekend als weervrouw van Omroep MAX en Omroep Gelderland. Zij is ook klimaatjournalist en spreker: “Het klimaat staat er niet best voor. Dat vraagt om verandering, we moeten onze omgeving aan gaan passen aan het veranderende klimaat. Operatie Steenbreek is het antwoord op de vraag hoe we onze mooie, oude, versteende stad groener kunnen maken en daarmee cooler én hoosbui-bestendig. Stenen eruit, groen erin.”

“Met het veranderende klimaat is het eigenlijk geen keuze, maar noodzaak. Bij hoosbuien kan het rioolstelsel het regenwater niet aan, straten en kelders staan blank. Bij een hittegolf wordt het in de versteende binnenstad tot 7 graden hoger zijn dan in het buitengebied. Moet je voorstellen wat dat betekent als het 33 graden is en je er 7 graden bij op moet tellen. ’s Nachts koelt het nauwelijks af, dus lekker slapen ho maar! En de oplossing is zo simpel: minder tegels, meer groen. Als we dat allemaal doen, maken we samen het verschil”

Lees ook het artikel uit de Volkskrant: Nijmegen wil zichtbaar ‘vergroenen’ door bodemverharding te verwijderen

Meer informatie over Steenbreek Nijmegen

Bron:
De Bastei