Eerste deelnemers van Operatie Steenbreek in Heerlen ontvangen gratis plantjes

De eerste deelnemers van Operatie Steenbreek in Heerlen hebben op 19 maart de gratis plantjes opgehaald. Ze halen de stenen uit hun tuin en planten groen erin. Dat verbetert de waterafvoer bij hevige regen en geeft verkoeling bij extreme hitte. Want alle beetjes helpen.

Helpt het aanpassen van zo’n klein tuintje wel? Jazeker! Het klimaat verandert. We zien riolen die de enorme regenbuien niet aankunnen, straten of kelders die onder water lopen. En langdurige hitte die bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt. Uit onderzoek blijkt dat de toename van verharding een van de belangrijkste oorzaken hiervan is. En 40% van de verharding is van particulieren. Dus elke groene tuin helpt.

Tweede ronde 
Binnenkort vindt er een tweede ronde plaats. Inwoners uit Heerlen die tegels of grind uit de tuin halen krijgen in ruil gratis planten en en gratis tuinadvies via ‘Operatie Steenbreek’.

Hoe pakt de gemeente Heerlen dit aan? 

  • Meld u aan voor de actie via cnme.nl
  • Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) maakt met u een afspraak en bekijkt samen met u uw wensen, welke planten het beste bij uw tuin passen en het ontwerp.
  • U kunt na dit advies kiezen uit meerdere plantenpakketten. Ze zijn voldoende voor het aanplanten van minimaal 6m2 en maximaal 12 m2 groen.
  • U haalt uw plantenpakket op bij u in de buurt tijdens een vooraf bepaald ophaalmoment.