European Tree of the Year: Record aantal stemmen voor Nederlandse Moeierboom

Leersum, 17 maart 2021. Nooit eerder behaalde een Nederlandse boom zoveel stemmen bij de verkiezing European Tree of the Year 2021 als de Moeierboom. De 345 jaar oude linde op de Markt in Etten-Leur sleepte maar liefst 34.244 stemmen in de wacht. Hiermee eindigde de Moeierboom (de Nederlandse Boom van het Jaar) op de zesde plaats.

De Millennium Steeneik van Lecina mag een jaar lang de titel European Tree of the Year dragen. De Spaanse boom behaalde een recordaantal van 104.264 stemmen. De Italiaanse Curinga Plataan werd tweede en de Russische Oude Oosterse Plataan derde. Aan de Europese boomverkiezing, die voor het elfde jaar werd gehouden en jaarlijks georganiseerd wordt door de Environmental Partnership Association, deden 14 landen mee. De volledige uitslag staat op www.treeoftheyear.org.

Etten-Leur op de kaart
“Nooit eerder was de strijd zo hevig, nooit eerder deed Nederland het zo goed”, zegt Pierre van Damme, namens het Etten-Leurse campagneteam. “Er waren vijf landen die nog meer stemmen wisten te behalen. Maar we zijn toch supertrots. Etten-Leur staat met de Moeierboom op de kaart.”

Ambassadeurs
De hele maand februari voerden Etten-Leur en SBNL Natuurfonds campagne om de eeuwenoude dorpslinde en het belang van bomen in het algemeen onder de aandacht te brengen. Brabants bekendste boswachter Frans Kapteijns, tv-presentatrice Quinty Trustfull (RTL Koffietijd) en influencer Sylvana IJsselmuiden waren ambassadeurs voor de Moeierboom.

“Een stukje tree magic”
“TV, radio, social media, vakbladen, dagbladen en huis-aan-huisbladen werden volop benut. Er werd geflyerd, overal in Etten-Leur hingen affiches, er was snelwegreclame boven de A16 en A58, er werden filmpjes en TikToks gemaakt, er werd gezongen en gedanst bij de boom. Alles om op te vallen en aan te tonen waar de Moeierboom voor staat: een plek van ontmoeting en verbinding voor jong en oud in het hart van Etten-Leur. Binnenkort zal bij de Moeierboom een plaquette met informatie over de dorpslinde worden geplaatst”, aldus Van Damme. Inmiddels zijn afstammelingen van de Moeierboom als stek te bestellen en verkrijgbaar vanaf volgend jaar. “We zijn trots op ons stekkie. Met elkaar hebben we gezorgd voor een stukje tree magic en dat willen we vasthouden.”

Boom van het Jaar verkiezing 2021
De verkiezing De Boom van het Jaar, een initiatief van SBNL Natuurfonds, gaat nu het vierde seizoen in. “Iedereen kan van 5 april tot 20 mei een markante boom nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente, etc.  Het meest aansprekende boomverhaal wint. Het gaat hierbij met name om de betekenis van de boom voor de gemeenschap. Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden worden rond 28 augustus bekend gemaakt. Vanaf 30 augustus tot 14 oktober 12.00 uur kan eenieder stemmen op zijn of haar favoriete boom. Op 15 oktober volgt dan de uitslag van de verkiezing”, vertelt Maaike Brasz van SBNL Natuurfonds.

Meer informatie hierover is te vinden op www.deboomvanhetjaar.nl