Franse tuintraditie komt naar Nederland: Rendez-vous aux jardins | Tot ziens in de tuin 2018

 Op 1, 2 en 3 juni 2018 vindt het eerste Nederlandse landelijke tuin & park evenement Rendez-vous aux jardins | Tot ziens in de tuin plaats.

In Frankrijk is Rendez-vous aux jardins, een initiatief van het Franse ministerie van cultuur, al 16 jaar een succes. Tuineigenaren stellen het eerste weekend van juni hun tuin of park open en organiseren extra activiteiten zoals rondleidingen, lezingen, avondopenstellingen, kinderactiviteiten of concerten. De vrijdag is bedoeld voor schoolklassen. Het thema geeft richting aan de activiteiten.

Doel
Doel van Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin is de ontmoeting en uitwisseling tussen bezoekers, ontwerpers en mensen die in de tuin werken. Deelnemende tuinen en parken variëren van een particuliere tuin tot een bekend (dieren)park als Artis, en van historisch tot modern. Alle deelnemers gebruiken dezelfde in Frankrijk ontworpen poster.

Nieuw
In Nederland bestonden al wel regionale tuinendagen, maar dit landelijke evenement is nieuw. In het kader van het Europees erfgoedjaar 2018, vindt Rendez-vous aux jardins ook plaats in Duitsland, Wallonië (België), Kroatië, Hongarije, Ierland, Estland, Litouwen en Slowakije. Het thema dit eerste jaar is “Europa”.

De Nederlandse editie gaat van start op initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Partners die het initiatief steunen zijn het Gilde van Tuinbazen, Paleis het Loo, de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) en Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL).

Natascha Lensvelt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: “In mijn werk spreek ik veel mensen die met liefde én professionaliteit werken aan de restauratie en het onderhoud van tuinen en parken. Het is prachtig dat het Nederlandse publiek straks kennis kan maken met deze betrokken mensen, en het resultaat van hun werk.” Carien van Boxtel van de Nederlandse Tuinenstichting vult aan: “Onder onze donateurs zijn 335 tuin eigenaren die geregeld hun tuin openstellen, er gepassioneerd over kunnen vertellen en die graag geïnteresseerde bezoekers ontvangen. De tuincultuur in Nederland kent een breed palet van de stadsmoestuin, historische tuinen, met creativiteit en zorg ontworpen moderne tuinen tot tuinen voor liefhebbers van wilde planten. ”

De organisatie is tot in april bezig om de nieuwe aanmeldingen te verwerken in een agenda. Die agenda, met kaart, wordt vanaf eind april gepubliceerd via www.rendezvousauxjardins.fr. Dit jaar is een pilot jaar. De Nederlandse Tuinenstichting is voornemens om van Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin een jaarlijks terugkerend evenement te maken.