Gelderland: maak je dorp of stad groen en klimaatslim

Veel plekken in Gelderse steden en dorpen kunnen véél groener. Een groene stad of dorp draagt bij aan de biodiversiteit (meer variatie in dieren en planten) én is beter voorbereid op weersextremen als gevolg van klimaatverandering. De Challenge Groene Icoonprojecten daagt Gelderse gemeenten, ondernemers en andere partijen uit hun stad of dorp groen en klimaatslim te maken. De 9 beste icoonprojecten ontvangen een bijdrage van € 100.000 om hun project uit te voeren.

Met de challenge wil Provincie Gelderland 2 vliegen in 1 klap slaan. Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur; de biodiversiteit holt achteruit. En door klimaatverandering hebben we vaker last van extreem weer: droogte, hitte en hevige regenval komen steeds vaker voor. Gedeputeerde Peter Drenth (biodiversiteit): “We werken in Gelderland hard aan het herstel en versterken van onze biodiversiteit. Dat doen we niet alleen in de natuurgebieden en op het platteland, maar ook in onze wijken en binnesteden is het belangrijk om planten en dieren te helpen. Daar liggen veel kansen.”

Klimaatslim
Daarnaast moeten Gelderse dorpen en steden zich beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatextremen. Een oplossing hiervoor is om steden en dorpen groener te maken en op een andere manier met regenwater om te gaan. Gedeputeerde Peter Kerris (klimaatadaptatie): “We hebben meer groen nodig in onze steden en dorpen als we klaar willen zijn voor het weer van morgen. Het planten van meer bomen kan al helpen om hittestress te verminderen. Met meer groen en minder steen houden we ons hoofd koel en onze voeten droog!”

Groen icoonproject
We dagen met de challenge gemeenten, ondernemers, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en grondeigenaren uit om met ideeën te komen om van een grijze, versteende plek in hun eigen stad of dorp een groen icoonproject te maken. Een groen icoonproject is een plek in de bebouwde kom van minimaal 1.000 m2 die groener wordt gemaakt. Dit hoeft niet een aaneengesloten locatie te zijn. Voorwaarde is wel dat de plek open is voor bezoekers. Het groener maken van een plek houdt in dat er meer variatie komt in planten en uiteindelijk dieren en dat de plek verkoeling biedt bij hitte, regenwater vasthoudt en bezoekers de kans biedt om te bewegen, te recreëren en elkaar te ontmoeten. De locatie wordt zo een groene, iconische plek, die anderen inspireert iets soortgelijks te doen.

Win € 100.000 voor uw droomplan
Projectvoorstellen voor Groene Icoonprojecten kunnen ingediend worden vanaf maandag 4 januari 2021. De eerste 20 ingediende voorstellen ontvangen een bijdrage van maximaal € 15.000 aan de ontwerpkosten. Als u vervolgens een ontwerp hebt gemaakt, kunt u meedingen voor de hoofdprijs. Een onafhankelijke jury kiest eind 2021 de 9 beste ontwerpen uit. Deze projecten winnen elk een bijdrage van maximaal € 100.000 om de plannen uit te voeren en het droomproject waar te maken.

Bron: provincie Gelderland