Gemeente Rheden en Stichting Steenbreek zijn benieuwd naar tuingebruik

De gemeente Rheden en Stichting Steenbreek zijn benieuwd naar de ervaringen van tuingebruikers in Velp, Rheden, De Steeg, Dieren, Ellecom, Laag-Soeren en Spankeren. Om daar meer inzicht in te krijgen, gaan studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Velp hier onderzoek naar doen.

Zoveel hoofden, zoveel zinnen en dat geldt ook voor de tuin. Loop eens een rondje door je eigen straat en je ziet dat de tuinen zeer verschillend zijn ingericht. De gemeente Rheden en Stichting Steenbreek willen ook graag meer inzicht krijgen in de tuinervaringen en motivaties van bewoners over de inrichting van hun voor- en achtertuin. De initiatiefnemers zijn met name benieuwd naar: wat vinden mensen van hun eigen tuin, waar worden ze blij van of wat stoort hen en wat zouden ze graag anders willen zien?

Om daar meer over te weten komen, nemen studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein uit Velp in de maanden november, december en januari interviews en vragenlijsten af bij tuinbezitters. De studenten komen langs de deuren en gaan hierover het gesprek met de bewoners aan.

Keuzes
De gemeente Rheden en Stichting Steenbreek roepen inwoners op mee te werken aan het onderzoek om inzicht te krijgen waarom zij bepaalde keuzes maken voor de inrichting van hun tuin. Groene tuinen zijn goed voor de biodiversiteit, opname van het regenwater en voor verkoeling tijdens warme zomerdagen. Uit het onderzoek moet duidelijk worden of en wanneer mensen over zouden gaan tot vergroening en welke rol de gemeente en Stichting Steenbreek hier mogelijk in kunnen spelen. De gemeente is verantwoordelijk voor de vergroening van de openbare ruimte, maar heeft de hulp van haar inwoners en ondernemers nodig bij het vergroenen van tuinen en bedrijventerreinen.

Wethouder Dorus Klomberg: ‘Samen met inwoners kunnen we het verschil maken, want hoe meer tuinen groen zijn, hoe beter dit is voor de natuur. Daarnaast draagt een groene tuin bij tegen hitte, droogte en wateroverlast. Het onderzoek dat de studenten gaan uitvoeren, is dan ook een mooie eerste stap  om een beter beeld te krijgen van waarom de tuin is ingericht zoals deze is ingericht.’

Om de studenten van de nodige kennis te voorzien voor dit onderzoek, vond er op 17 november in de Tuinen van Appeltern een symposium en excursie door de tuinen plaats.

Voor meer informatie over dit onderzoek en tuintips ga naar: www.steenbreek.nl/rheden