,

Gemeente Uitgeest tekent overeenkomst met Steenbreek

Op 24 juni ondertekenden wethouder Cecilia van Weel van de gemeente Uitgeest en Henk Jense van Stichting Steenbreek de overeenkomst waarin de gemeente zich aansluit bij de landelijke publiekscampagne van de stichting. Doel is dat beide partijen zich samen in zetten voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving van mens en dier in zowel de openbare ruimte als de privé tuin. De ondertekening vond plaats in de tuin van Jos Rood die een mooi voorbeeld blijft.

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenbuien en perioden van hitte en droogte. De gemeente zet zich in om het openbare terrein klimaatbestendig te maken. Versteende tuinen zijn slecht bestand tegen die nieuwe weersomstandigheden. Het regenwater kan zijn weg naar de ondergrond niet vinden, waardoor wateroverlast ontstaan. In de zomer loopt de temperatuur in een versteende tuin daarnaast snel op. Door stenen te vervangen door planten daalt de temperatuur in de tuin in een hete periode flink en zorgen hevige buien minder snel voor wateroverlast. Aanpassingen aan het klimaat moeten we met elkaar doen. Dus laten we samen het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving voor zowel mens als dier!

Tijd voor actie
De gemeente en de dorpsraad gaan deze uitdating aan. De gemeente verbindt zich de komende twee jaar actief aan de campagne van Stichting Steenbreek. Wethouder Cecilia van Weel en Henk Jense van Stichting Steenbreek ondertekende daartoe de overeenkomst. Wethouder Cecilia van Weel: “Samen met de bewoners werken aan een groene en klimaatbestendige Koog”‘. De dorpsraad gaat met een werkgroep nader invulling geven aan de uitvoering.

Met wat tips zelf aan de slag
Hoe ziet uw tuin er eigenlijk uit? Een paar tips om zelf alvast aan de slag te gaan. Vang het regenwater op om uw tuin te wateren te geven en haal zoveel mogelijk tegels uit de tuin. Een leuke mogelijkheid is om een moestuin aan te leggen. Kies in ieder geval gemakkelijke planten en trek dieren naar de tuin. Misschien is het ook wel mogelijk om een plat dak groen te maken.