Geslaagd webinar Risico’s infectieziekten door muggen en teken
Gemeenten alsook bewoners zijn actief om de openbare ruimte en de eigen tuinen verder te vergroenen. Een goede ontwikkeling om onze omgeving klimaatbestendig te maken en de biodiversiteit te verbeteren. Maar naast deze voordelen, kan de aanleg van meer groen en blauw risico’s met zich meebrengen. Stichting Steenbreek en RIVM hebben over dit onderwerp dinsdag 25 augustus een geslaagd webinar georganiseerd.
Steenbreek ambassadeur Margot Ribberink gaf eerst de laatste inzichten rondom het huidige klimaat. Augustus stond regionaal in het teken van een tropenhittegolf. Met grote gevolgen voor de gezondheid met zo’n 400 overledenen vanwege de extreme hitte in week 33. “Ik verbaas me niet meer over hoge temperaturen maar de lange duur van deze hittegolf in combinatie met de warme nachten, dat baart me echt wel zorgen”, aldus Ribberink. Een gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd van 1,1 graad lijkt heel weinig. In Nederland en de rest van Europa gaat het nog harder met gemiddeld 2 graden warmer. Onderzoekers kunnen dit nog niet verklaren. Ons binnenland wordt droger en droger doordat er minder neerslag valt en de verdamping door de zon groter is. In de kustgebieden valt in de zomer vaker neerslag en kan men droogte niet koppelen aan klimaatverandering. Met grote gevolgen en schade voor de natuur en landbouw. Vanwege de lage waterstanden in rivieren en meren, loopt de temperatuur van het water op. Daarmee krijgen we weer te maken met de groei van blauwalgen. September gaat naar verwachting droog en zonnig verlopen met wederom temperaturen boven het gemiddelde. We moeten ons voorbereiden op het extreme weer en de ruimte om ons heen klimaatbestendig inrichten. Met meer groen kunnen we de verdamping een beetje tegenhouden, bomen werken als airco’s in stad en dorp en met meer groen kan het regenwater beter in de bodem zakken. Al dat groen zorgt verder voor het verbeteren van de biodiversiteit. En groen verbindt mensen.
Mogelijke risico’s van infectieziekten door muggen en teken
Marieta Braks, medisch entomoloog bij RIVM, deelt de actuele stand van zaken rondom infectieziekten veroorzaakt door muggen en teken. Voor mensen zijn tekenbeten en ziektes zoals Lyme en tekenencefalitis de grootste risico’s van een teek. Voor muggen zijn dat muggenbeten, infectieziektes en natuurlijk het irritante gezoem. Al 12 jaar wordt in Nederland een streng beleid gevoerd om de komst van de in Europa oprukkende tijgermug te voorkomen. Nederland wordt weliswaar aantrekkelijker vanwege het opwarmende klimaat maar een eventuele komst van de tijgermug wordt vooral veroorzaakt door passieve transport door mensen.
Vanwege klimaatverandering worden er oplossingen gezocht in de vorm van onder andere meer groen en blauw. We maken ecologische verbindingen en ruimte voor meer natuur. We reizen als mens de hele wereld over en als we niet oppassen dan nemen we zelf bepaalde ziektekiemen mee terug. Om risico’s voor infectieziekten te vermijden, kunnen we ervoor kiezen om de aanwezigheid van groen en blauw te beperken. Dit is uiteraard geen oplossing vanwege klimaatverandering. Voor overheden ligt daarom een belangrijke rol weggelegd om te zorgen voor de juiste voorlichting naar bewoners. Haal kennis in huis en maak de juiste kosten/baten afweging bij de inrichting van het openbaar gebied. En een belangrijk advies volgens Braks: “Kweek in eigen buurt geen muggen en teken”. Muggenoverlast wordt bijna altijd veroorzaakt door aanwezigheid van broedplaatsen in de directe omgeving. Voorkom stilstaand water, check dit wekelijks en adviseer bewoners om te zorgen voor een goed afgesloten regenton.
Webinar gemist? Steenbreekdeelnemers kunnen via intranet het gehele webinar terugkijken.