Geveltuintjes maken Oss groener

De gemeente Oss heeft een actie bedacht om groener te worden. Het stimuleert bewoners om een geveltuin aan te leggen. Inmiddels doen 57 burgers mee met de actie.

Vivian van Rootzelaar is één van hen. Maandagochtend kwam personeel van de groenvoorziening langs om de eerste voorbereidingen te treffen. “Ik zag de actie voorbij komen op Facebook. Ik heb altijd een voortuintje gehad. Dat vond ik heerlijk. Bij dit huis is dat niet, maar met de geveltuin komt dat gevoel toch weer een beetje terug.”

(Tekst loopt verder onder de video) 

Nina van Schagen van de gemeente Oss was maandagochtend ook aanwezig. Met eigen ogen keek ze hoe de geveltuin van Van Rootzelaar aangebracht werd. “Het is mooi om te zien. De geveltuinen moeten ervoor zorgen dat de gemeente Oss een stukje groener wordt. Dat draagt weer bij aan de biodiversiteit en het klimaat. We hopen dit jaar honderd geveltuintjes aan te kunnen leggen. Op dit moment zijn er 57 aanmeldingen. We zijn al over de helft”, vertelt Van Schagen.

Geen diepgewortelde planten
Het is de bedoeling dat er plantjes in de geveltuin komen te staan. “De gemeente geeft er vijf cadeau aan iedere deelnemer. De rest mogen de bewoners aanleggen. Wel roepen we op om plantjes te kiezen die geen diepe wortels hebben. Anders kunnen de kabels die in de grond liggen beschadigd raken”, zegt Van Schagen.

Van Rootzelaar heeft al een plannetje bedacht hoe ze haar geveltuintje wil aankleden. “De planten in mijn achtertuin groeiden flink afgelopen jaar. Ik wil daarom een aantal van hen verplaatsen naar de nieuwe geveltuin zodat andere plantjes in de achtertuin meer ruimte krijgen.”

NK Tegelwippen
Het project sluit ook aan het op NK Tegelwippen. “De stoeptegels die wij verwijderen tellen ook mee voor het NK Tegelwippen. Hopelijk kunnen hiermee een slag slaan en uiteindelijk boven Den Bosch eindigen”, spreekt Van Schagen verwachtingsvol uit. Bij die wedstrijd draait het erom dat mensen zoveel mogelijk tegels uit de voor- en/of achtertuin vervangen door een stukje groen.