Green Cities Europe congres 12 oktober 2023

Hoe vergroen je een historische binnenstad? Een industrieel complex? Of een verzorgingshuis? Op 12 oktober worden 12 voorbeeldprojecten gepresenteerd op het Green Cities Europe congres. De projecten worden ook live beoordeeld door een vakjury. De winnaar wint de nationale Green Cities Europe Award en dingt later dit jaar mee naar de internationale award.

Alkmaar was afgelopen jaar winnaar van deze Europese award en is mede organisator van het congres. Gemeenten, groenmedewerkers en andere vakgenoten die zich willen laten inspireren door dé voorbeelden van stedelijke vergroeningsprojecten kunnen zich aanmelden voor deze dag. Deelname is gratis, maar onder voorbehoud van beschikbaarheid.

Het programma
Het congres wordt door dagvoorzitter Helga van Leur begeleid. Helga is Nederlandse meteorologe en televisiepresentatrice op het gebied van weer. Tevens is ze ambassadeur klimaat en duurzaamheid. De opening zal worden verzorgd door Gemeente Alkmaar en Stadswerk072, de winnaar van de Internationale Green Cities Award 2022.

Op deze dag zal spreker Susanne Renée Grunkin uit Denemarken ons meenemen in ‘The Green Norm’. De Deense regering heeft ‘The Green Norm’ aangenomen als richtlijn voor het vergroenen van steden. Susanne is landschapsarchitect bij Arkitema in Denemarken. Tot voor kort was zij voorzitter van Danish Landscape Architects namens Green Cities for a Sustainable Europe. In twee blokken, voor en na de pauze, presenteren de twaalf inzendingen hun project door middel van een pitch.

Naast de inspirerende presentaties van deze twaalf ingezonden projecten leidt Stadswerk072 de bezoekers rond door de Alkmaarse binnenstad, tijdens een originele lunchwandeling en een middagwandeling, waarmee ze een uniek inkijkje krijgen in hun verschillende vergroeningsprojecten. Na de prijsuitreiking om 18.10 uur staat er een heerlijke Walking Dinner klaar voor de gasten bij het IJkgebouw in Alkmaar. Het volledige programma is te bekijken op: https://nl.thegreencities.eu/evenementen/green-cities-europe-award-alkmaar/

Het evenement vindt op 12 oktober 2023 plaats in de Grote Kerk in Alkmaar. Dit congres is een onderdeel van het platform “Green Cities Europe”, een initiatief van de ENA (European Nurserystock Association) en boomkwekerij organisaties uit 13 Europese landen. Het platform biedt kennis op basis van wetenschappelijk onderzoek, innovatieve ideeën en technische achtergrond, om vergroening van openbare ruimten te bevorderen.

Fotobijschrift: Hengelo heeft met vergroening de neergaande spiraal in het centrum gekeerd. Sinds de vergroening bloeien de commerciële en sociale activiteit sterk op. Hengelo is één van de 12 projecten die op 12 oktober gepresenteerd worden.