Groen schoolplein voor Kindcentrum Goejanverwelle in Gouda

De Gemeente Gouda is begonnen om samen met een aantal scholen de schoolpleinen klimaatbestendig te maken. Bijvoorbeeld door extra groen of waterdoorlatende materialen aan te leggen. Scholen konden zich inschrijven voor een speciale regeling hiervoor. Kindcentrum Goejanverwelle heeft hiermee als eerste een groen schoolplein aangelegd. Directrice Marleen Baas merkte al meteen de positieve gevolgen van het nieuwe plein.

Marleen: “Wat is er belangrijker dan dat kinderen lekker buiten kunnen spelen?

Meer en anders spelen
Het viel haar meteen op dat er veel meer en anders gespeeld wordt door kinderen op het nieuwe groene schoolplein. Ook ná schooltijd en zelfs de kinderen uit groep 8. Zelfs de ouders zijn nu langer op het schoolplein te vinden. Het plein heeft veel meer sfeer en is echt gezelliger. Bovendien hebben ze nu helemaal geen last meer van plassen water na een flinke regenbui. Sommige planten hebben het door al het spelen wel wat zwaar, dus daar moeten we extra goed voor zorgen.

Mooie kans
Het aanpassen van schoolpleinen geeft een mooie kans om in versteende wijken een groot oppervlak aan te passen aan klimaatverandering. Scholen kunnen dat bijvoorbeeld combineren met een gepland groot onderhoud aan het schoolplein. De gemeente denkt mee met scholen over wat ze kunnen doen. Daarnaast betaalt de gemeente een derde van de kosten voor de maatregelen die het plein klimaatbestendig maken. Marleen: “Ze wilden al langer de 2 schoolpleinen opknappen. Maar het is best een puzzel hoe ze dat financieel rond krijgen. De stimuleringsregeling heeft daarbij echt geholpen, dat extra geld was mooi meegenomen.”

Hergebruik van materialen
Ze hebben zoveel mogelijk speeltoestellen en materialen hergebruikt. Niet alles hoeft nieuw te zijn. Van een deel van de tegels hebben ze stapstenen voor tussen het groen en bankjes voor op het plein gemaakt. De nieuwe speeltoestellen en materialen hebben zoveel mogelijk een natuurlijke uitstraling. Die geven ook een mooie sfeer aan het plein.

Samen onderhouden
Het onderhoud van het plein is wel wat meer werk dan verwacht. Gelukkig hebben zij een heel goede en actieve conciërge die het leuk vindt om de planten water te geven en onkruid te wieden. Ze hebben het idee om volgend jaar de kinderen ook verantwoordelijk te maken voor het plein, door elke klas per toerbeurt voor een stuk van het plein te laten zorgen. Zo leren de kinderen ook nog eens wat onkruid is en wat niet.

Nieuwe mogelijkheden
Er zijn nog meer mogelijkheden: hoe kun je het groen nog meer gebruiken, er les over geven, buiten les geven en meer buiten spelen? “Dat hele proces kost tijd, maar is zeker de moeite waard. Een wens is ook om een moestuin te maken, maar dat is nog wel lastig, want je kunt er niet dag en nacht zicht op houden. Ik ben in ieder geval heel trots en blij op hoe het plein nu geworden is”, aldus Marleen.