Groene Doedag in Breedeweg met Steenbreek Nijmegen

Inwoners van Breedeweg staken op vrijdag 30 september de handen uit de mouwen tijdens een Groene Doedag. Op twintig adressen vervingen zij een deel van de tegels in de tuin door groen. Ook de basisschool heeft een deel van het schoolplein vergroend. De gemeente Berg en Dal, woningcorporatie Oosterpoort en Operatie Steenbreek Breedeweg organiseerden de actie. Ze deden dit samen met andere organisaties en zo’n 60 vrijwilligers.

De inwoners gingen vrijdag tussen 12.00 en 17.00 uur aan de slag met de aanleg van de tuintjes. De organisatie van deze Groene Doedag zorgde voor de afvoer van de tegels en leverde gratis plantjes, materiaal, begeleiding en gezelligheid. De vrijwilligers hielpen de inwoners of deden andere klusjes.

Stenen eruit, groen erin
Meer groen in de buurt ziet er niet alleen mooi uit, het helpt ook tegen wateroverlast en verdroging. De afgelopen weken konden inwoners zich aanmelden voor de Groene Doedag. Twintig  van hen besloten dat te doen. Inwoner Wil Klaassen is blij met de actie. “Ik heb al heel veel planten in mijn tuin, nu ga ik de grintstroken ook vergroenen.” Iets verderop staat Willem Huisinga stralend bij zijn nieuwe tuintje. “Ik ben hier heel gelukkig mee”, zegt hij. En ook David Buckingham is enthousiast: “Ik sta hier honderd procent achter, omdat ik alles steun waarmee we onze leefomgeving vergroenen. Én ik ben heel blij met mijn tuintje.”

Schoolplein
Niet alleen de tuintjes, ook een deel van het schoolplein in het dorp is vergroend. Directeur Hans van Rijn kijkt tevreden naar de graafwerkzaamheden op het plein. In het midden van het schoolplein gingen de tegels eruit. Enkele leerlingen hielpen mee. Later wordt er een tamme kastanjeboom geplant met wat plantjes eromheen. Naast deze vergroeningsacties kreeg de speeltuin ook een opfrisbeurt. Op het Kerkplein stonden kraampjes en er was een springkussen. Ook was er een prijsuitreiking voor kleurplaten en puzzels.

Samenwerking
De Groene Doedag is onderdeel van ‘Breedeweg maakt ruimte voor water’. Met dit project pakken de gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland wateroverlast en verdroging in Breedeweg aan (zie www.bergendal.nl/wateroverlast-breedeweg). De Groene Doedag is een samenwerking van KlokGroep, De Variabele, Forte Welzijn, Oosterpoort, Waterschap Rivierenland, gemeente Berg en Dal en Operatie Steenbreek Breedeweg.

Zie ook www.steenbreekbreedeweg.nl