Groene en duurzame samenwerking in De Klimaatstraat tijdens de Vakbeurs Klimaat

Cobra adviseurs, TreeBUILDERS, Boomkwekerij Ebben, Sempergreen Group, Boomveer, NL Greenlabel en Operatie Steenbreek sloegen tijdens de Vakbeurs Klimaat in Houten de handen ineen voor een slimme en duurzame vergroening van de stedelijke omgeving. In De Klimaatstraat op de beurs presenteerden de partijen gezamenlijk uiteenlopende oplossingen voor de klimaatvraagstukken van vandaag.

Door jarenlange ervaring zijn de partijen in staat om bestaande problematiek snel op te sporen en oplossingen te bieden die naadloos aansluiten bij de wensen en eisen in de stad.

  • Advies in vraagstukken op het gebied van bodem, hitte en droogte, wateroverlast en CO2-gehalte.
  • Van ingenieuze ondergrondse oplossingen tot innovatieve groensystemen op daken en gevels.
  • Groene ‘superhelden’ in de vorm van bomen die extreme omstandigheden verdragen en lichtgewicht bomen die op minder draagkrachtige daken toepasbaar zijn.

Smart cities
Wandelend over een heatmap van de binnenstad van Groningen konden bezoekers met eigen ogen zien wat het effect van groen en bomen is op de temperatuur in de stad. Een groen park middenin een dichtbebouwde omgeving toonde op de kaart van Cobra adviseurs – specialisten in locatie-analyse, monitoring en rendementmeting – direct een plaatselijke afname in de temperatuur. Via de heatmap belandden de bezoekers vervolgens in een innovatief ondergronds systeem van TreeBUILDERS. Het systeem biedt bomen in het stedelijk gebied wortelruimte om te groeien. Oók in verharding. Het combineert groen en grijs met blauw en behoort tot de oplossingen voor nieuwe ‘smart cities’.

Groene voetafdruk
Boomkwekerij Ebben toonde vervolgens klimaatbomen die uitstekend gedijen in die stedelijke omgeving. Plus de nieuwe Bigfoot Trees: bomen die dankzij hun omvang een gigantische groene voetafdruk realiseren – en daarmee tegenwicht bieden tegen de menselijke footprint. Maar uiteraard zit slimme vergroening van de stad niet alleen in de grond. Wat zeker ook niet mag ontbreken in de Klimaatstraat is een groene gevel. Specialist in gevel- en dakbegroening Sempergreen presenteerde tijdens de beurs direct-groene oplossingen voor gevels en daken: de sempergreenwall die antwoord biedt op klimaatproblematiek.

Levende klimaatconstructie
Op het dak vinden we aansluitend een revolutionaire innovatie: de Boomveer. Een ‘levende’ klimaatconstructie die het mogelijk maakt bomen te plaatsen op plekken waar dat anders niet mogelijk zou zijn. Door natuur en techniek te verbinden ontstaan er dankzij de Boomveer eindeloze mogelijkheden voor slimme vergroening en verduurzaming. Maar zonder bewustwording en partijen die op de bres springen voor een groene stad is een klimaatstraat niet volledig natuurlijk. NL Greenlabel haakte aan om visie op duurzaamheid en groen om te zetten naar de praktijk. En ook Operatie Steenbreek liet zich niet onbetuigd. De landelijk organisatie – waarin bijna 100 gemeenten, diverse waterschappen en Provincie Overijssel vertegenwoordig zijn – maken bedrijven en particulieren enthousiast om de buitenruimte te vergroenen. Want elke maatregel van vandaag heeft effect voor morgen!

Op de Vakbeurs Klimaat in Houten kwamen de partners voor het eerst samen in De Klimaatstraat. De Klimaatstraat werd drukbezocht; de reactie van de bezoekers enthousiast. En dus was de klimaatsamenwerking op deze beurs zeker niet de laatste keer.

Meer info op deklimaatstraat.nl

DeKlimaatstraat_9-11-2018_def from EdenParks on Vimeo.