Groene Fongersplaats Groningen zorgt voor meer biodiversiteit

De Fongersplaats in de Rivierenbuurt in gemeente Groningen omtoveren tot een bloeiende verblijf- en speelplek. Het kan buurtbewoner Gijs van der Kroef niet snel genoeg gaan en daarom heeft met het ‘groenclubje’, samen met de Vereniging van Eigenaren (VvE) en de gemeente, de eerste groene stappen gezet.

De Fongersplaats, een appartementencomplex vlak bij de Hereweg, heeft een grote binnenplaats met een kinderspeelplek. Maar: er is te veel steen. Gijs vindt dit niet alleen. ‘We hebben veel buurtcontact, en we zaten in de zomer vaak op het pleintje, biertje erbij, dan raak je aan de praat, komen er ideeën. Veel mensen zien potentieel voor vergroening.’ Inmiddels staan ze informeel bekend als ‘groenclubje’. Hun doel? ‘Meer biodiversiteit, het hele jaar door bloei. Onze inspiratie is een tuin als de buurttuin Oosterpoort.’

Meerjarige bloembollen
Met behulp van de VvE zijn de eerste stappen gezet. ‘Eind november zijn meerjarige bloembollen geplant die dit voorjaar opkomen. En we maken een tuintje om de ondergrondse afvalcontainer heen. Misschien naïef, maar we hopen dat mensen er dan minder snel hun afval naast dumpen.’ De gemeente betaalde de helft uit het project ‘Masterplan Vleermuizen’, dat gefinancierd wordt met provinciale subsidie voor biodiversiteit. De VvE betaalde de andere helft.

Groenclubje
Want meer biodiversiteit in de Rivierenbuurt komt ook ten goede aan vogels, vleermuizen, vlinders en insecten. Zij krijgen nu meer foerageergebied. Daarom wil het Groenclubje meer, zoals inheemse insectenlokkende planten in de borders, hoger gras, herfstbladeren als compost, een groene muur. Gijs, lachend: ‘Het gaat mij soms niet snel genoeg. Maar we moeten het in fases doen.’ Ernstiger: ‘Een groenere omgeving zorgt ook voor een aangenamer verblijf voor mensen. De warmte blijft minder hangen ’s zomers. We moeten de natuur koesteren.’

Bewoners van Steenbreek deelnemer gemeente Groningen die hun straat of buurt willen vergroenen, kunnen een geveltuin of buurtmoestuin aanvragen.