Groenere tuinen in Den Helder

Anita Batenburg heeft symbolisch een eerste plantje in haar tuin gezet. Binnenkort volgen er meer: zo maken de tuintegels plaats voor groen. Aanleiding was de aftrap van de campagne ‘Operatie Steenbreek’ die in haar tuin plaatsvond 12 maart jl. Wethouder Odd Wagner hielp een handje. ‘Operatie Steenbreek’ is een landelijk initiatief om stenen in tuinen de vervangen door planten.

Door aan te sluiten bij de actie Operatie Steenbreek wil de gemeente Den Helder haar inwoners bewuster maken van de nadelige gevolgen van een versteende tuin. Denk hierbij aan minder wateroverlast op straat en minder biodiversiteit.

Wethouder Odd Wagner: “Wij willen groenere wijken. Niet alleen de gemeente, maar ook de bewoners kunnen daar wat aan doen. Door je tuin groener te maken geef je vogels, insecten en andere dieren de ruimte.” En ook helpen groenere tuinen om overlast bij hoosbuien tegen te gaan. Het water kan dan makkelijker weg. Stenen houden bovendien meer warmte vast dan groen. “Je ziet in wijken met veel steen dat de temperatuur hoger ligt dan in een groene omgeving”, vult Henk Jense van ‘Operatie Steenbreek’ aan.

Foto: wethouder Odd Wagner verwijdert in de tuin van Anita Batenburg enkele stenen en plant daar enkele planten.

De eerste stap is gezet door het contract met ‘Operatie Steenbreek’ te tekenen en symbolisch de eerste stenen te vervangen. Samen met bewoners en andere samenwerkingspartners, gaat de gemeente in het voorjaar van start. Dit betekent dat de gemeente probeert bewoners te verleiden om steen in de tuin te vervangen voor groen. Ook zal Operatie steenbreek onderdeel gaan uitmaken van het gebiedsgericht werken.