Groningen kiest bewust voor een groene tuin

Wat doe jij het allereerst, als je een nieuwbouwwoning koopt? Een keuken kiezen? Een badkamer of de vloerbedekking? Aan het inrichten van de tuin denk je vast (nog) niet. En eenmaal klaar met de binnenboel, is vaak de inspiratie op en… komen er tegels in de tuin. Niet doen, zeggen de gemeentes die zich hebben aangesloten bij het landelijk initiatief ‘Operatie Steenbreek’. Zo ook de gemeente Groningen.

‘Zeker niet doen’, zegt ook tuinadviseur Rixt Langeveld. Zij is actief betrokken bij Operatie Steenbreek Groningen. Onlangs is ze benaderd door een bewoonster van het nieuwbouwproject ZON Wonen II in de Groningse wijk Paddepoel. Veertig zogenaamde ‘nul op de meter’ woningen met tuinen van 24 tot 70 vierkante meter. Zij riep Langevelds hulp in, omdat ze vreesde dat haar tuin net zo nat zou worden als die van de reeds opgeleverde woningen van ZON Wonen I. Ze mobiliseerde een aantal toekomstige buren en samen volgden ze Langevelds cursus over het inrichten van natuurrijke tuinen, uiteraard met zo weinig mogelijk stenen of tegels.

Een groener ZON Wonen
‘Ik laat zien dat er veel alternatieven zijn voor verharding. Zoals schelpen, grind of houtsnippers, waardoor het regenwater gewoon de grond kan intrekken. Op vochtige plaatsen in je tuin zet je een boom, struiken en planten die veel water opnemen. De deelnemers waren verrast over de hoeveelheid soorten materialen en de mogelijkheden,’ vertelt Rixt Langeveld. ‘Plaats bijvoorbeeld gaasrasters met begroeiing als erf-afscheiding of een niet geheel gesloten schutting van inlands – niet geïmpregneerd – hout of een heg van verschillende soorten struiken. En natuurlijk kies ik voor bij- en vlindervriendelijke planten.’

Dat je ook in een kleine, groene tuin kan zitten, is na het gezamenlijk tuinieren in ZON Wonen II wel duidelijk. En het werkte aanstekelijk: twijfelaars of tegelliefhebbers die de tuinen van hun buren zien, zijn over de groene streep getrokken.

Doel
Doel van Operatie Steenbreek is tuineigenaren te informeren over de nadelige gevolgen van het betegelen van hun tuin. Zeker door de klimaatverandering zijn de nadelen erger dan vroeger. Door alle tegels kan het regenwater de grond niet intrekken. Het schone water komt via putten in het riool terecht. Tijdens hevige buien leidt dat regelmatig tot wateroverlast en overstromingen. Stenen warmen je omgeving en dus de aarde op. En dat is niet goed voor onze gezondheid en vooral niet voor ouderen en zieke mensen. In tegeltuinen komen bovendien geen tuindieren zoals vogels, egels, kikkers, bijen en vlinders. Dieren die wij ook nodig hebben om te overleven: zonder bijen en hommels om de bloesems te bestuiven, hebben wij geen fruit en groenten om te eten.

Daarnaast: onderzoek heeft aangetoond dat we liever in een groene omgeving wonen en we gelukkig worden van het zien van groen en bloemen. Woningen in een groene omgeving worden daarom ook sneller verkocht.

Zelf je tuin inrichten
Rixt Langeveld van ‘De Korenbloem, tuinen met visie’ is tuinadviseur en ontwerper. Ze werkte mee aan twee seizoenen van het tuinenprogramma ‘Tegels eruit, tuin erin’ en op dit moment aan de serie ‘GoudGroen’. Beide uitgezonden via de lokale Groninger televisieomroep OOGTV. Ook te zien via www.operatiesteenbreek2.w006.mi.alm.mooieserver.nl en Youtube.

Ben jij binnenkort ook eigenaar van een nieuwbouwhuis en op zoek naar inspiratie voor je tuin? Meld je dan aan voor de cursus ‘Zelf je tuin inrichten’ op www.dekorenbloemtuinen.nl

Bron:
Groningen Woont