‘Het Vergeten Plantseizoen’ komt terug!

Wist jij dat het najaar de ideale periode is om in de tuin aan de slag te gaan? De meeste mensen gaan juist in het voorjaar tuinieren, maar dat is een gemiste kans. Als je planten, bloembollen of boompjes in de herfst plant, kunnen ze goed wortelen. Zo komen ze na de winter groen en sterk op, waardoor je eigenlijk een voorsprong neemt op de lente. Daarom vragen we in oktober aandacht voor de najaarsaanplant via de campagne ‘Het Vergeten Plantseizoen’.

Om het najaar als Het Vergeten Plantseizoen te presenteren wordt hier aandacht voor gevraagd middels onder meer diverse (online) kanalen, nieuwsbrieven, tv-programma’s, dagelijks tuintips en tuinmagazines. De acties en activiteiten zijn zowel op de particuliere tuinbezitter als de professionele groenbeheerder gericht. Alle activiteiten, evenementen, nieuws, informatie en tips staan op de site https://vergetenplantseizoen.nl/.

Download hier gelijk de Toolkit voor partners. 

‘Winterslaap’
Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin jonge plantjes soms wekenlang water moesten krijgen. In de herfst regent het gewoonlijk meer en zijn de nachten langer en vochtiger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit, wat veel water geven scheelt. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen.

Klimaatverandering
‘Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is’, zegt Steenbreek-directeur Roel van Dijk. ‘Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is deze ontwikkeling niet gunstig. Een ander en actueel aandachtspunt is dat door de extreme droogte tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. Het is simpelweg niet meer wenselijk om in het voorjaar te gaan planten.’

Ook in het najaar, wanneer veel tuinen ‘winterklaar’ worden gemaakt, kan een tuin er mooi uitzien, zegt plantendeskundige Margareth Hop van Actifolia. ‘Sommige planten bloeien pas in het najaar mooi, zoals de herfstaster. En dat geldt ook voor besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.’