Hoofdprijzen Steenbreek voor bewoners uit Workum en Bolsward

De eigenaren van de mooiste geveltuinen en de meest vergroende voortuinen in Súdwest-Fryslân zijn dinsdagavond door wethouder Erik Faber in het zonnetje gezet. Hij deed dit op de jaarlijkse tuinkeuringsavond van Groei en Bloei, te midden van ruim honderd aanwezigen. Een jury – bestaande uit vertegenwoordigers van Groei en Bloei en de gemeente – beoordeelde tientallen inzendingen.

De eerste prijs voor de mooiste geveltuin ging naar de actieve bewoners van de Begine uit Workum.
Zij legden eerder al bij de fontein een prachtige bijentuin aan die zij ook onderhouden. Door de aanleg van meerdere geveltuinen kreeg de straat nog meer sfeer. De samenwerking met de buurt is een voorbeeld voor de rest van de stad en de gemeente.

De tweede prijs was er voor Lenie Fekkes uit de Verlengde Hoofdstraat in Koudum, familie Van Althuis uit de Schoolstraat in Arum kreeg de derde prijs.

In de categorie meest vergroende voortuin was de hoofdprijs voor familie De Vries van de Stoombootkade in Bolsward. “Van een steeg naar een groene parel in de Bolswarder binnenstad”, oordeelt de jury. “Mensen staan niet voor niets stil om even een blik te werpen op deze liefhebberstuin. In elk hoekje is wat te beleven met het afwisselende sortiment. Sterk is het toepassen van groenten en kleinfruit gecombineerd met sierplanten. De passie voor tuinieren straalt er vanaf.”

Fokelien Looijenga en Sandor Walinga aan de Hid Herostraat, ook in Bolsward, gingen er met de tweede prijs vandoor, gevolgd door Sytse Koopmans aan de Molenkrite uit Sneek.

Begine na-1e prijs geveltuinen . Door de aanleg van meerdere geveltuinen kreeg de straat nog meer sfeer. De samenwerking met de buurt is een voorbeeld voor de rest van de stad en de gemeente.

Juryrapport
Categorie mooiste geveltuinen

3e prijs
Familie Van Althuis
Schoolstraat 1
Arum
Wat we opvallend aan deze geveltuin vonden is het gebruik van groenten in de geveltuin. De tomaten rijpen goed tegen een warme muur. Het sortiment van de planten is goed afgestemd op de droge omstandigheden van de geveltuin. Tip is om nog wat meer variatie en kleur in de tuin toe te passen.

2e prijs
Lenie Fekkes
Verlengde Hoofdstraat 19
Koudum
Van een plein naar een binnentuin. De geveltuin is geïntegreerd in de sfeervolle binnenplaats met een overdekte zitplaats. Met name de combinatie met bloembakken sprak ons aan. Het enthousiasme van de eigenaar is duidelijk zichtbaar. Een tip is om meer te variëren in de beplanting langs de gevel. Gevulde hortensia’s zijn voor de biodiversiteit en de insecten niet interessant.

1e prijs
Straatbewoners Begine
Workum
Contactpersoon: Tjitske Gietema
Actieve bewoners hebben al eerder bij de fontein een prachtige bijentuin aangelegd die ook door hen wordt onderhouden. Sinds kort heeft de straat nog meer sfeer gekregen door de aanleg van meerdere geveltuinen. De samenwerking met de buurt is een voorbeeld voor de rest van de gemeente. Een bericht op Facebook zorgde er voor dat de aanmeldingen voor geveltuinen in de rest van de gemeente binnenstroomden. Daarnaast is de variatie in de beplanting ook goed doordacht. Ondertussen zijn er al meer buren die ook een geveltuin willen. De Begine is een begin van het verder vergroenen van Workum.

Categorie meest vergroende voortuinen

3e prijs
Sytse Koopmans
Molenkrite 73
Sneek
Wat een metamorfose voor deze voortuin! De oude situatie is de reden waarom we dit soort steenbreekacties zijn begonnen. De tuin is nog maar net aangelegd en moet zich nog ontwikkelen. Maar mag nu al als voorbeeld zijn voor de buurt. Mooi om de variatie te zien in bomen en heesters. Met deze prijs kan de tuin verder worden afgemaakt met bijvoorbeeld nog een aantal bloeiende vaste planten.

2e prijs
Fokelien Looijenga en Sandor Walinga
Hid Herostraat
Bolsward
Voor Bolsward een schoolvoorbeeld voor hoe een versteende voortuin kan worden omgevormd tot een insectenoase. Vooral sterk vond de jury de het materiaalgebruik zoals het pad met waterdoorlatend grind en het gras tussen de oprit. Klimplanten langs de gevel, een prachtige zichtas naar de achtertuin en een gevarieerd en kleurrijk vaste planten sortiment.

1e prijs
Familie de Vries
Stoombootkade 22
Bolsward
Van een steeg naar een groene parel in de binnenstad van Bolsward. Mensen staan niet voor niets stil om even een blik te werpen op deze liefhebberstuin. In elk hoekje van deze tuin is wat te beleven met het afwisselende sortiment. Sterk is het toepassen van groenten en kleinfruit gecombineerd met sierplanten. De passie voor tuinieren straalt er vanaf. De hoofdprijs is dik verdiend.