‘In versteende tuin kan ik mijn ei niet kwijt’

Charlotte Ruijs (29) en haar vriend Don Kersten (33) vielen vorig jaar als een blok voor hun huis in Breedeweg (gemeente Berg en Dal). Maar die tuin… Rondom de woning lagen stenen, grind en kunstgras. Zoveel dat het niet lukte alles in één dag eruit te halen. Zelfs niet met hulp van vrienden en familie. De container die ze via Operatie Steenbreek lieten komen, was dan ook snel gevuld.

Eind vorig jaar verhuisde Charlotte Ruijs samen met haar vriend vanuit Groesbeek naar Breedeweg. Van de wateroverlast en verdroging in het dorp wist ze niet. “Ik las het in de Bruuks.” In het meinummer van het dorpsblad stond een artikel over de veertig maatregelen waarmee de gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland de situatie in Breedeweg aan willen pakken. Een van die maatregelen is Operatie Steenbreek Breedeweg met gratis tuinadvies en tegelophaaldienst voor inwoners die hun tuin willen vergroenen.

Vlinders, bijen en vogels
Charlotte en Don hadden al plannen om hun tuin te vergroenen. Er ligt zelfs al een professioneel ontwerp voor de grond rondom hun huis. Charlotte: “Ik ben gek op tuinieren. Een tuin met steen, grind en kunstgras, daar kan ik mijn ei niet in kwijt. Ik wil een tuin waar ik lekker met mijn vingers in de grond kan zitten, waar vlinders en bijen vliegen en waar vogels zijn. Ik vond het fijn te lezen dat het in lijn is met waar de gemeente naar op zoek is.”

Extra planten
Dat ze met hun vergroeningsactie bijdragen aan de aanpak van wateroverlast, noemt Charlotte mooi meegenomen. “Voor ons is de gratis tegelophaaldienst vooral een steuntje in de rug om met het vrijgekomen budget nog wat extra planten neer te zetten. Ik vind het een ontzettend goed initiatief, want ik zie best wel veel bestrate tuinen in Breedeweg. Ik ben écht voor groene tuinen. In mijn geval niet per se vanwege het probleem van wateroverlast in Breedeweg, want dat kende ik niet, maar wel vanwege de insecten en de uitstraling.”

Tuin op de schop
Op zaterdag 12 juni was het zover: de tuin ging op de schop en de container van de tegelophaaldienst stond op de stoep. Gelukkig hoefden Charlotte en Don de klus niet alleen te klaren, drie landmachtcollega’s en een broer van Don schoten het stel te hulp. Samen haalden ze maar liefst 120 m2 stenen, 20 m2 grind en 40m2 kunstgras uit de tuin. Nou ja, bijna dan, want een klein stukje ligt er nog in. “Dat gaan we zelf proberen”, vertelt Charlotte. “Of we schakelen de hovenier in”, bekent ze lachend.

Enthousiast
Ze is enthousiast over de tegelophaaldienst van Operatie Steenbreek Breedeweg. “Het werkte heel makkelijk. Ik ben naar de website gegaan en heb vervolgens een mailtje gestuurd naar steenbreek.breedeweg@debastei.nl. Daar kwam vrij vlot een heel enthousiaste reactie op terug. Ik vind het een mooie campagne en denk echt dat het verschil kan maken voor Breedeweg. Ik raad het iedereen aan: laat deze kans die de gemeente biedt niet schieten!”

www.steenbreekbreedeweg.nl