In welke provincie staat De Boom van het Jaar 2020?

Nederland doet dit jaar voor de 3e keer mee aan de Europese verkiezing Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum selecteert exclusief de Nederlandse inzending voor deze verkiezing in samenwerking met dagblad Trouw. Uit 87 aangemelde bomen met de bijbehorende verhalen heeft de jury van de Boom van het Jaar-verkiezing 12 bomen (1 voor iedere provincie) genomineerd. De jury bestaat uit Frits Mohren, Gerbrand Bakker, Beatrix Kleuver, Paul Makken en Maaike Brasz.

Dit zijn de 12 provinciale genomineerden:

 1. Drenthe: De mooiste treurbeuk ooit in Gieten
 2. Flevoland: De schietwilg van de Kamperweg in Ens
 3. Friesland: De kranige vlierbes bij Griltjeplak op Terschelling
 4. Gelderland: De oude Mariaboom in Hattem
 5. Groningen: De rode beuk in Domies Toen te Pieterburen
 6. Limburg: De Settela-eik in Born
 7. Noord-Brabant: De Moeierboom in Etten-Leur
 8. Noord-Holland: De Boom Die Alles Zag, Amsterdam
 9. Overijssel: De Boomtuin van Diepenheim
 10. Utrecht: De veldesdoorn van Doornburgh
 11. Zeeland: De tweestammige vleugelnoot in Middelburg
 12. Zuid-Holland: De linde van Mookhoek, een ultieme overlever

Van 28 augustus tot 14 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn/haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2020. Deze winnaar wordt eind oktober/begin november feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2021. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

De Boom van het Jaar
De Boom van het Jaar 2020 draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde, of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. De Heksenboom van Zwarte Kaat op Landgoed Ten Vorsel (provincie Noord-Brabant) werd afgelopen jaar in Nederland met 9840 stemmen gekozen tot Boom van het Jaar 2019.