Winnaar bekend ‘meest biodiverse tuin’ gemeente Tytsjerksteradiel

De tuin van Ivy Abbas-van Eijkelenburg uit Mûnein is uitgeroepen tot ‘meest biodiverse tuin’ van de gemeente Tytsjerksteradiel. De jury, bestaande uit een medewerker van Stichting Steenbreek en van de gemeente, ging de afgelopen weken op bezoek bij drie tuinen die waren geselecteerd uit de vele aanmeldingen.

 De tuin van Ivy Abbas-van Eijkelenburg kreeg 22 van de 25 punten. Vooral het toepassen van de Bokashi methode, het fermenteren van tuin- en keukenafval, om de tuinbodem te verrijken was een plus voor de jury. “Ivy is heel bewust bezig met het verbeteren van de bodem, waardoor de planten goed kunnen groeien”, legt Nienke Plantinga van Stichting Steenbreek uit. “Ook de manier waarop zij haar gezin en buurtbewoners betrekt bij het tuinieren, spreekt ons erg aan”.

Organische bodemvoeding
Drie jaar geleden kwam het gezin in Mûnein wonen en ontdekte Ivy het tuinieren. Ze haalde de tegels uit de tuin, zaaide gras en plantte planten. Nu gonst de tuin van het leven en heeft ze veel kennis over tuinieren opgedaan. “Met de bokashi-emmer maak ik van ons huis- en tuinafval de bodemvoeding zelf”, vertelt Ivy Abbas-van Eijkelenburg.”Met deze organische voeding doen de nieuwe stekjes en planten het geweldig goed.”

Kleine tuin
“De winnaar van de meest biodiverse tuin heeft laten zien dat je ook met een kleine tuin kan bijdragen aan de biodiversiteit”, zegt wethouder Tytsy Willemsma. “Mooi om te zien hoe zij haar tuin in twee jaar tijd veranderd heeft van een tegeltuin tot een groene plek”. Biodiversiteit is verscheidenheid van het leven op aarde en belangrijk voor het voortbestaan van dieren en planten, dus ook voor mensen. Door de klimaatverandering neemt de biodiversiteit af.

Uitslag
Met slechts één punt minder eindigde Hanna Holwerda uit Tytsjerk (21 punten). Haar tuin lijkt een dierentuin aan het water. Naast hun eigen dieren vliegen er vele vogelsoorten rond en woont er zelfs een otter. Jappie Talma uit Hurdegaryp kreeg 18 punten voor zijn tuin. Ook in zijn tuin wonen vele diersoorten. Alle genomineerden ontvangen het boek Iedereen kan avontuurlijk tuinieren.

Steenbreek
De stichting Steenbreek zet zich voor een groene, klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Hiervoor organiseren zij diverse campagnes om onder andere de biodiversiteit te vergroten. Gemeente Tytsjerksteradiel is partner van Steenbreek.

 

Terug naar nieuwsoverzicht