Jaarkalender 2020

Maak van je tuin een levende tuin, voor mens en dier. Met deze boodschap trekken tuinvereniging Groei & Bloei, Stichting Steenbreek, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie, AVVN, Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) en KNNV, vereniging voor veldbiologie, in 2020 het land in. Iedere partner levert vanuit zijn eigen organisatie een bijdrage door het organiseren van groene activiteiten, die gebundeld zijn in een gezamenlijke jaarkalender.

Januari 2020
Minicursussen Tuinvogels herkennen
Appelvink of Putter? Welke vogels zie je in jouw tuin en op de voedertafel? Leer in één bijeenkomst en een excursie de tuinvogels herkennen. In samenwerking met Vogelbescherming Nederland geven KNNV afdelingen op verschillende plaatsen een minicursus tuinvogels herkennen. Na deze minicursus kan je succesvol meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling in het weekend van 24-26 januari 2020.
Meer informatie

Voorjaar 2020
Volg de workshop “Een levende tuin maak jezelf”
In dertien Steenbreek gemeenten worden in het voorjaar 2020 meerdere workshops “een levende tuin maak jezelf” georganiseerd. In 2,5 uur krijg je van ervaren natuurexperts van IVN en KNNV inspiratie, tips en voorbeelden om jouw tuin aantrekkelijker te maken. Voor jezelf en voor vogels, insecten en andere dieren. Voor iedereen die groene vingers wil krijgen en in het bezit is van een tuin of tuintje. Check of er een workshop plaatsvind bij jou in de buurt

Voorjaar 2020
Volg de cursus Stap voor stap Moestuinieren
Je eigen gezonde groenten natuurlijk telen, oogsten en daarna een maaltijd van maken. Eten uit eigen tuin is ontzettend leerzaam en leuk. Wij laten jou graag zien hoe je nou begint met je eigen moestuin, of het nu in de achtertuin, de volkstuin of op het balkon is.  De korte cursus moestuinieren is bedoeld voor volwassenen met weinig kennis van moestuinen. In deze korte cursus leer je hoe je eenvoudig een kleine moestuin opzet en met goed resultaat kunt oogsten. Meer informatie.

DEZE BIJEENKOMST GAAT NIET DOOR IVM HET CORONAVIRUS.
Festival voor boeren en bijen

Voedsel Anders en Velt hebben beslist om het Festival voor Boeren en Bijen, de Velt-markt-Anders op 14 maart in Mechelen te annuleren.
We nemen onze verantwoordelijkheid en willen niet bijdragen aan de verdere verspreiding van het coronavirus. We zijn solidair met de risicogroepen voor het virus en willen onze gezondheidswerkers zoveel mogelijk ontlasten.
Daarom zal de Velt-markt-Anders op 14 maart niet doorgaan. We beraden ons de komende dagen over de verdere stappen.

We raden je van harte aan om de vrijgekomen tijd in de tuin of de natuur door te brengen, de plek bij uitstek om energie op te doen!

Maart 2020
Leg je eigen Tuiny Forest aan
Voeg kleur, geur en leven toe aan jouw tuin met Tuiny Forest, een inheems bos op tuinformaat. IVN heeft in samenwerking met Sprinklr een pakket samengesteld vol biologisch gekweekte planten. Binnen een halve dag leg je daarmee een inheems microbos van 6m2 vol bomen, struiken en kruiden in je tuin aan. Goed voor bijen, vlinders, vogels én voor jou! De Tuiny Forest-pakketten worden 11 en 12 maart bezorgd. Perfecte start van het voorjaar! Lees meer

18 maart
Nationale Boomfeestdag
De 64ste Nationale Viering Boomfeestdag vindt komend jaar plaats in gemeente Alphen aan den Rijn. Op woensdag 18 maart planten Alphense kinderen honderden bomen en struiken in het hart van het Prinses IreneBos. Ook organiseren we een KinderKlimaattop. Kinderen gaan in onderhandeling met CEO’s, natuurorganisaties en politici over hun ideeën voor een leefbare aarde. www.boomfeestdag.nl

DEZE BIJEENKOMST WORDT VERPLAATST IVM HET CORONAVIRUS.
26 maart
Inspiratiedag Stichting Steenbreek
Op 26 maart organiseert Stichting Steenbreek i.s.m. provincie Noord-Brabant de tweejaarlijkse inspiratiedag. Deze dag is onder andere bedoeld voor de aangesloten gemeenten en partners en heeft als doel om kennis en ervaringen met elkaar te delen rondom het thema ‘Samen voor meer groen in de buurt!’ Locatie: Hoeven. Programma en aanmelden.

28 maart
Tegel eruit, Plant erin
Lever op zaterdag 28 maart een tegel in bij Intratuin en ontvang een tuinplant cadeau om de leeggekomen plek te vergroenen. Heb je geen groene vingers? Geen probleem, je krijgt van Groei & Bloei tips zodat je eigen tuin of balkon in no-time groeit en bloeit! Via deze actie van Groei & Bloei zijn al bijna 30.000  tuintegels vervangen door levend groen. De actie is van 10.00-15.00 uur en in samenwerking met Stichting Steenbreek, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie en KNNV.

18 en 19 april
Tel mee met de Nationale Bijentelling
Doe mee met 3e Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt. Door heel Nederland worden bijen geteld in eigen tuin, het park of op het schoolplein. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. En dat is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland zijn er 188 bedreigd.  Benieuwd naar de resultaten van afgelopen jaar?  Of wil je je aanmelden om mee te doen? Ga naar de website

6 en 7 juni
Laat je verwonderen op de Velt-ecotuindagen
Elk jaar organiseert Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) de ecotuindagen. Ook dit jaar – namelijk zaterdag 6 juni en zondag 7 juni – is dat het geval. Ruim 200 tuinen in Nederland en België stellen zich open voor publiek. Leer, beleef en geniet samen met de 40.000 andere bezoekers! PS: dit jaar zijn er extra veel stadstuinen te bezichtigen. Ontdek hier de tuinen die je kunt bezoeken: www.velt.nu/ecotuindagen.

13 t/m 17 mei 
Gardenista

Van 13 t/m 17 mei organiseert Groei & Bloei voor de tweede keer de tuinbeurs Gardenista: een tuinfestival met showtuinen, moestuinieren, bloemschikken, kwekers, hoveniers, onderwijs, kunst en water voor amateurs en professionals, met de jeugd (studenten) als onmisbare schakel. www.gardenista.nl.


13 t/m 21 juni                        
Groei & Bloei Nationale Tuinweek

Vereniging Groei & Bloei organiseert van 13 t/m 21 juni  2020 de Nationale Tuinweek waarin de  eetbare tuin centraal staat. In deze week kun je in meer dan 20 regio’s in het land deelnemen aan groene workshops, lezingen en excursies om je te laten inspireren om eigen tuin, balkon, dak- of buurttuin verder te vergroenen. Groei & Bloei werkt tijdens deze week samen met groene organisaties zoals Stichting Steenbreek, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie, KNNV en AVVN. www.groei.nl/tuinweek

Juli 2020
KNNV Minicursussen vlinders herkennen
De KNNV geeft in samenwerking met De Vlinderstichting op diverse plaatsen in het land een minicursus dagvlinders herkennen. Leer in één avond en één excursie hoe je tuinvlinders kunt herkennen en hoe je vlinders in jouw tuin krijgt. Na deze minicursus kun je succesvol meedoen met de Nationale Vlindertelling van xx juli – xx juli 2020. Kijk snel of er een minicursus bij jou in de buurt is.

Eind September 2020 (week 39)
KNNV minicursussen paddenstoelen herkennen
Speur in de KNNV Week van de Veldbiologie naar paddenstoelen en ontdek ze ook in je eigen tuin. Of doe mee met een minicursussen paddenstoelen herkennen en leer in één avond en één excursie hoe je paddenstoelen kunt herkennen en op naam brengen. Meer informatie volgt.

15 oktober                       
Nationale Groendag

Op 15 oktober organiseren de gemeente Oss en Stichting Steenbreek de Nationale Groendag. De Nationale Groendag is bedoeld voor professionals die in de publieke en private ruimte werkzaam zijn. www.nationalegroendag.nl

November
Inspiratiedag Stichting Steenbreek
Op xx november organiseert Stichting Steenbreek i.s.m. ? de tweejaarlijkse inspiratiedag. Deze dag is onder andere bedoeld voor de aangesloten gemeenten en partners en heeft als doel om kennis en ervaringen met elkaar te delen rondom het thema ‘Samen voor meer groen in de buurt!’ Programma volgt.