Korte film Steenbreek over voordelen groene tuin

Om te informeren over het belang van een groene tuin, heeft Stichting Steenbreek een korte film gemaakt, getiteld Het goede van een groene tuin. De film is bedoeld voor partners zodat zij via hun kanalen, zoals de sociale media, inwoners kunnen bereiken en tips geven voor vergroening.

De film laat zien dat ons klimaat verandert met enorme hoosbuien of langdurige perioden van droogte tot gevolg. Dat kan weer leiden tot wateroverlast en gezondheidsklachten. De beelden maken duidelijk dat een groene tuin goed is voor welzijn, biodiversiteit, klimaatadaptatie en het bodemleven.

Folder
De productie is gebaseerd op de folder ‘Het goede van een groene tuin’ van Stichting Steenbreek, waarin de voordelen van groen worden aangegeven. Zo neemt groen water op waarmee tijdens extreme regenval het riool minder wordt belast. Daarnaast verbetert groen de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof. Groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers en vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren. Groen zorgt voor minder omgevingsgeluid, vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn. Bovendien kan groen de waarde van huizen verhogen.

Bodemleven
Net als in de folder worden in de film tips voor vergroening gegeven zoals overbodige tegels door groen vervangen of een geveltuintje maken, rioolwater opvangen, planten kiezen die weinig onderhoud nodig hebben, een groen dak of groen hek maken, een boom planten en de plantenresten laten liggen. Dieren vinden hierdoor de hele winter voedsel. Daarnaast zorgen bodemdieren op een natuurlijke manier voor bemesting en verbetering van de bodem. Door te zorgen voor een rijk bodemleven krijg je gezonde vitale planten en (fruit)bomen in de tuin.