Laarbeek wint de Operatie Steenbreektrofee   

Op de Nationale Groendag die gisteren in het World Trade Center in Den Haag plaatsvond, heeft Isabelle Diks, ambassadeur van Operatie Steenbreek en lid van de Tweede Kamer, bekendgemaakt dat de gemeente Laarbeek met de Steenbreektrofee naar huis gaat.  De aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar de gemeente Oss.

In totaal waren er zes gemeenten genomineerd voor de Steenbreektrofee: Almelo, Eindhoven, Laarbeek, Leeuwarden, Leiden en Oss.

Bedrijfsleven
De jury was unaniem in haar besluit om Laarbeek de prijs toe te kennen. Isabelle Diks lichtte dit als volgt toe: ‘Laarbeek heeft in 2016 goud gewonnen in de nationale groencompetitie Entente Florale en in 2017 goud in de Europese competitie. En dit jaar vindt daar de Entente “locale” plaats om de inwoners nauw bij de vergroeningsopgave te betrekken. De jury is vol lof over de lange termijn aanpak waarbij inwoners een jaar actief worden betrokken bij de actie. De jury prijst de samenwerking met het lokale, groene bedrijfsleven. Tot slot prees de jury deze actie, omdat de wedstrijd in team / straatverband plaatsvindt. De actie dooradert hiermee de hele gemeente. Dit bevordert de trots op de eigen straat waardoor men verantwoordelijkheid neemt voor de omgeving én het is goed voor de sociale cohesie.’

Aanmoedigingsprijs
De gemeente Oss ontving uit handen van Isabelle Diks de aanmoedigingsprijs. De inzet van de social media kanalen en met name de aansprekende filmpjes op YouTube vindt de jury sterk. Dit spreekt met name de doelgroep kinderen en jongeren aan.  Ook zij worden op deze wijze bewust gemaakt over het grote belang van een groene leefomgeving. Diks: ‘Volgens de jury is deze aanpak dan ook de springplank tot meer, want de concrete acties ontbreken nu nog. Het advies van de jury is dan ook om nu door te zetten en aan de slag te gaan met de realisatie.’

Prijs
De Steenbreektrofee is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. In 2016 ging deze naar Den Haag en nu neemt Laarbeek de wisseltrofee over van Leeuwarden, winnaar van vorig jaar. Oss ontving uit handen van Isabelle Diks het “aanmoedigingscertificaat”.

Jury
De jury bestaat, onder leiding van voorzitter Wout Veldstra, uit:
Carien van Boxtel, Nederlandse Tuinenstichting;
Imra Klein, Van Hall Larenstein;
Flip van Leeuwen, Groei &Bloei.

Doel
Alle deelnemende gemeenten aan Operatie Steenbreek kunnen meedingen naar de Steenbreektrofee. De grootte van het project is niet doorslaggevend voor de prijs. De stichting zoekt onder meer via deze wedstrijd naar innovatieve voorbeelden die laten zien waar Operatie Steenbreek voor staat, namelijk initiatieven die een antwoord bieden op onder andere:
– Het stimuleren van de biodiversiteit;
– Het ontstenen van tuinen;
– Een positieve bijdrage leveren aan klimaatverandering.

Over de Nationale Groendag
De Nationale Groendag werd georganiseerd door de gemeente Den Haag, Entente Florale en Operatie Steenbreek. Het thema van dit jaar is ‘Veerkrachtige Groene Stad: verduurzamen, verdichten en vergroenen’.