Lageschaar Vaste Planten kweekt alleen nog biologisch

Lageschaar Vaste Planten levert vanaf nu alleen nog maar biologische gekweekte planten. Het Achterhoekse bedrijf heeft al jaren als missie een groene, biodiverse en duurzame buitenruimte. Daar hoort het biologisch kweken van planten bij, volgens mede-eigenaar Marten Lageschaar. “De eerste gedachten ontstonden zo’n 5 jaar geleden en we hebben daarna een proef gehouden waarbij een groot deel van de planten biologisch gekweekt is. Dat ging heel goed; we zijn ermee verdergegaan en we kunnen nu zeggen dat ons hele assortiment biologisch gekweekt is.”

Lageschaar Vaste Planten – partner van Stichting Steenbreek – teelt al ruim 40 jaar op een duurzame wijze een groot sortiment vaste planten in eigen kwekerij. Het bedrijf levert duurzame planten van goede kwaliteit, voorzien van On the way to PlanetProof-, Groenkeur- en NL Greenlabel-certificering. Het bedrijf levert aan de professionele markt van hoveniers, grootgroenvoorzieners, landschaps- en tuinarchitecten, (semi-) overheid, ontwikkelaars, en recreatie.

Wat betekent biologisch kweken?
Alles wat op het bedrijf in de eigen kwekerij wordt gekweekt is vanaf nu biologisch, ook het uitgangsmateriaal (stekken en zaailingen). Biologisch kweken betekent in dit geval dat er geen kunstmest wordt gebruikt en geen chemische gewasbescherming. De planten worden opgekweekt met organische meststoffen.

Duurzaam kweken is een belangrijk aspect bij Lageschaar. “Wij hergebruiken onze potten; er komen er zo’n half miljoen terug van onze klanten en die gebruiken we weer. Daarnaast stoken we gasloos en CO2-neutraal. Ook maken we gebruik van natuurlijke vijanden zoals aaltjes en roofmijt”, zegt Marten Lageschaar. Door op deze wijze te werken, ontstaat onder andere meer biodiversiteit in de grond en op de plant, met als resultaat een sterker en veerkrachtiger bodemecosysteem.

Skal-gecertificeerd
Met het biologisch kweken en leveren is Lageschaar nu ook Skal-gecertificeerd, dat betekent dat het bedrijf geregistreerd is bij Skal Biocontrole en voldoet aan de voorwaarden voor biologische productie.